DebattIsrael og palestina

Feil skjer i alle kriger

STRYK: Shoaib Sultan. STRYK: Shoaib Sultan.

Under overskriften «Ikke en feil – en strategi» skriver Shoaib Sultan onsdag 23. april i Klassekampen om IDFs sjeldne angrep på det som ser ut som sivile mål. Jeg skriver sjeldne fordi av de tusenvis av operasjoner som IDF har utført siste årene, ikke minst i Gaza etter 7. oktober, baserer Sultan konklusjonen på noen promiller. Det er stryk i induktiv metode – fordi han gjør unntaket til regel.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

1. mai

Stats­mi­nis­terens ytrings­frihet

1. mai dro jeg med meg kjæresten min til Youngstorget for å feire, hennes første 1. mai-tog, mitt tiende. Et yrende folkeliv og røde flagg som hvert år varmer hjertet. Det finnes det ikke noe mer folkelig og demokratisk enn at renholdere, sykepleiere, industrimekanikere og lærere er dagens stjerner. Arbeidere, eller som Arbeiderpartiet ville kalt det: vanlige folk. Jeg er eks-AUF-er.

Aktiv dødshjelp

Svar til Olaussen

Sosialisten Heming Olaussen benytter anledningen til å kritisere mitt negative syn på eutanasi og assistert sjølmord, som kommer til uttrykk i Klassekampens reportasje om meg 26. april. For å oppsummere litt: Jeg er prinsipiell motstander av aktiv dødshjelp. Vi skal ikke ta livet av alvorlig syke mennesker som vi tar livet av alvorlig syke dyr. Det er ikke mulig å krenke et menneskes verdighet mer enn å ta livet av det. Menneskelivet er ukrenkelig. Det må ikke bli en lovpålagt samfunnsplikt å avlive mennesker som ikke orker å leve lenger.

Gaza

Folkemord fenger ikke

Samtidig som Israelspågående og direktesendte folkemord på Gaza eskalerer i omfang, har kommersielle medieaktører bestemt seg for å tone ned omtalen av det som foregår. April var den dødeligste måneden i Gaza så langt siden Israel invaderte, men på samme tid gikk nyhetsdekningen ned. Grunnen som oppgis av Aftenpostens utenrikssjef John Hultgren til Klassekampen 29. april, er at interessen fra leserne synker, blant annet på grunn av at det «trekker ut i tid». Samtidig gjelder tilsynelatende ikke dette for Ukraina-krigen, som ifølge Hultgren er mye mer interessant for leserne. Det er så klart godt mulig at dette stemmer, og at et kommersielt medie­konsern må tekkes sine lesere, er forståelig. Men samtidig må man undres på om det ikke finnes andre grunner til at Schibsted og Aftenposten skalerer ned dekningen av katastrofen i Gaza.