Rønsen på fredag

Fallet

Jørn Eggum. Trist som faen.

Når noen lurer på om Jørn Eggums fall har noe med metoo å gjøre, blir jeg stående og klø meg i huet. Lederen i Norges største fagforbund i privat sektor ber en tillitsvalgt på lavt plan hjem til seg for et tidlig nachspiel for to. Hun kjører bil, men blir pådytta en sambuca. Verten tilbyr seg å re opp på sofaen, men ombestemmer seg. Det umake paret har sex ved første anledning.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Rønsen på fredag

Krigens dilemmaer

Det var selvfølgelig en PR-triumf av de sjeldne, da det nystifta partiet Fred og rettferdighet (For) sprengte døra inn til selveste «Debatten». Det er ikke hverdagskost at et miniparti som ennå ikke er registrert på gallupen, får hovedrollen i landets mest sette debattprogram. Når partileder Marielle Leraand insisterte på å holde den «sensasjonelle nyheten» skjult helt til slutten av programmet, var det bare å innkassere jackpot. For første gang ble Ukraina-krigen diskutert med utgangspunkt i et dissentermiljø. Til stor overraskelse for mange framsto Leraand og partiets førstekandidat i Akershus, professor Glenn Diesen, som rolige og saklige debattanter – i motsetning til den vanligvis så stødige og sindige Ine Marie Eriksen (H). Det kler ikke lederen av utenriks- og forsvarskomiteen å falle ned på «reinspikka løgn, propaganda, tull, vrøvl»-nivå. For Fors budskap er verken løgn eller vrøvl. Det er et faktum at Nato, mot uttalte løfter, stadig har nærma seg Russlands grenser. En opplagt provokasjon, sett fra Moskva.

Ny verdens­re­kord!

Vi som hørte «Politisk kvarter» tirsdag denne uka fikk oss en overraskelse. Men det inntrufne kom enda mer abrupt på programlederen. Hele tre kommentatorer var invitert, og så sannelig – «her fins faktisk tendenser til debatt», kunne Bjørn Myklebust forbløffa konstatere. Hva hadde skjedd? Klippekort-kommentatorene Tone Sofie Aglen (NRK) og Ketil B. Alstadheim (Aftenposten) var supplert med Klassekampens redaktør Mari Skurdal. Og vips – debatt! Kan Myklebust og hans kolleger trekke lærdom av dette? Det er bortkasta tid å ha to mainstream-kommentatorer i studio bare for at de skal gjenta hverandre.

På tide å skrote FN?

Du husker SV-leder Kirsti Bergstøs hilsen til Kjell Inge Røkke da han flagga ut? «Ryk og reis!» Noen mente uttalelsen var i overkant framfusende, og noen vil nok mene den nyvalgte LO-lederen med fordel kan dempe seg en smule: «Vi skal gruse høyresiden i valget til høsten!» Jeg digger Bergstø og Kine Asper Vistnes’ klare tale. Stortingsvalget 8. september framstår som det viktigste på lang tid, så det er ingen grunn til å legge fingrene imellom. Det er venstresidas oppgave å gruse Sylvi Listhaug og Erna Solberg, og å bli angrepet av fienden, er som kjent ingen dårlig ting, men en god ting. Høyres nestleder Tina Bru: «Det er illevarslende at vi nå får en LO-leder som håper Rødt skal sikre flertallet til Støre.» Likevel – det er kanskje bra at venstresidas dagsavis snakker med innestemme på lederplass: «I dag legger regjeringen fram en nasjonal sikkerhetsstrategi. Det er på høy tid.» Sånn for balansens skyld. Men hva gjør vi med FN? 24.