Høyre har vedtatt at om de vinner valget, skal det nedsettes «en kuttkommisjon som årlig skal gi regjeringen forslag til kutt i offentlig pengebruk», en «forvaltningskommisjon for å gjennomgå statens organisering» og «en sykefraværskommisjon». Vedtakene ble i flere medier sammenliknet med Elon Musk sitt effektiviseringsdepartement, Department of Government Efficiency (Doge). Leder av partiets redaksjonskomité under landsmøtet, Nikolai Astrup, avviste koblingen: «Høyre skal ikke gå løs på offentlig sektor med motorsag, men bidra til en bedre, mer effektiv og slankere offentlige sektor» (NRK 21. mars).
Andre på høyresiden er derimot åpne om sin beundring for Trump-administrasjonens motorsagmassakre mot offentlig sektor. I en reportasje om høyresidens nye medieprofiler skrev Morgenbladet 28. mars om hvordan Asle Toje, nylig hjemkommet fra innsettelsesseremonien til Trump, oppfordret ungdommen til å hente inspirasjon fra Elon Musk: «Vi trenger noen som er gærne nok til å gå på med machete og begynne å kutte unødvendig flab. Og det trenger vi noen fra utsiden til, for det er ingen som har gått Civita-akademiet som kommer til å tenke den tanken, sa Toje, til applaus fra salen.»
En annen profil, podkasteren Wolfgang Wee, trommet 31. mars sammen et sløseriråd. Det besto av Norges selvutnevnte sløseriombudsmann Are Søberg, «sløseri-influenser» Sindre Wiig Nordby og «kuttgeneral» Hans-Jørgen Blomseth. Sistnevnte er i podkasten en slags fagmann som tidligere prosjektleder av regjeringens forenklingsarbeid for næringslivet (2012-2021). Blomseth varsler at han snart utgir en bok om «hvordan 250 milliarder bare kan strykes fra statsbudsjettet». Tidligere McKinsey-topp Martin Bech Holte foreslo i sin bok «Landet som ble for rikt» å kutte 400 milliarder, men han ga få svar på hvor kuttene skulle tas. For å gi et sammenlikningsgrunnlag til kuttforslagene så foreslo Rødt å øke skattene med 40 milliarder i sitt alternative statsbudsjett for 2025. Ytre høyre er altså omtrent ti ganger så radikale som «ytre» venstre.
«Ytre høyre er omtrent ti ganger så radikale som ‘ytre’ venstre»
Blomseths første konkrete angrepspunkt er, akkurat som Musk, bistand. Han forteller at Norge i fjor brukte 58 milliarder på bistand og at kun to prosent ble kontrollert. Derfor foreslår han å kutte 20 milliarder og kontrollere alt. Blomseth kutter altså ikke like brutalt som Musk, men krever samtidig betydelig økte kontroller, altså mer offentlig pengebruk på byråkrati. Det ikke uvanlig at de samme som påstår å være opptatt av sløsing med offentlige midler, også har en sterk mistillit til offentlig virksomhet.
Kontrollkrav gir mer byråkrati og økte kostnader. Samtidig flytter man makt og ressurser fra de som utfører førstelinjetjenestene til de som kontrollerer, styrer eller standardiser. Resultatet er en ineffektiv, ufleksibel og lite brukervennlig offentlig sektor. For mye av det som skjer innen offentlig virksomhet, slik jeg skrev i denne spalta 28. februar, kan ikke objektivt måles etter effektivitet/resultat/bunnlinje, slik folk fra næringslivet er vant til. Det kan heller ikke verdier og institusjoner som velferdsstat, rettsstat og demokrati. Dette reduksjonistiske synet på offentlig virksomhet er et fellestrekk mellom den nyliberale og den nyfascistiske høyrepolitikken. De nyliberale vil styre offentlig sektor etter bedriftsøkonomiske markedsprinsipper, mens nyfascistene styrer etter bedriftsidealer der eieren har full styringsrett. Derfor er kritikken av manglende kontroll og resultat/effektmål i offentlig virksomhet viktig å forstå for å kunne kjempe imot.
Norge er ikke USA. Likevel er høyresidens radikalisering tydelig også her hjemme. Det er himmelropende naivt å tro at høyrepartiene ikke påvirkes av det presset som nå utøves fra bøker, podkaster, sosiale medier og ikke minst de tre lobbyaksjonene for lavere skatt. Alt dette kommer til kapitaleiere og deres mer tradisjonelle verktøy som NHO, Civita og PR-bransjen. Det er få grunner til å tro at Høyre vil gå varsomt til verks om de kommer til makta. I tillegg skal de styre med Fremskrittspartiet. Simen Velle, stortingskandidat for Oslo Frp, vil for eksempel avvikle hele folketrygden!
Som for å understreke poenget mitt: Mens jeg skrev på denne teksten, delte Høyre et bilde på Instagram av nettopp Nikolai Astrup: «Når Høyre skal kutte i byråkratiet». Der poserer Astrup med en kraftig ryddesag, vernehjelm og et stort flir.