Ken Jackson har delt denne artikkelen med deg.

Ken Jackson har delt denne artikkelen

Bli abonnent
DebattUkraina

Å sidestille bøddel og offer fremmer ikke fred

I et svar til undertegnede i Klassekampen (22. mars) skriver Susanne Urban fra Internasjonal Kvinneliga for fred og frihet (IKFF) at det ikke finnes noe en burde dø for. Her er vi grunnleggende uenige. Det kunne vært en fair sak det, hadde det ikke vært for alt det andre Urban skriver. Etter endt lesning spør meg jeg: Er dette virkelig noe IKFF stiller seg bak som organisasjon? Er det noe de i det hele tatt diskuterer?

Urban tar blant annet til orde for «felles prosjekter til lik og gjensidig nytte» sammen med Putins Russland. Hun vil også at Norge erstatter våpenøvelser med «fredsøvelser», der målet er «å finne felles grunn på tvers av skillelinjer». Jeg skulle gjerne hørt mer om hvilke skillelinjer dette er. Tenker hun på filtreringsleirene der ukrainere systematisk utsettes for voldtekter og tortur? Tenker hun på de mange tusen barna som er kidnappet, eller på de som nå trenes og hjernevaskes til å skulle krige for okkupasjonsmakten? Eller tenker hun på de daglige angrepene mot sykehus, boligblokker, skoler, biblioteker og museer, som etter at «fredsinitiativet» til Putin og Trump ble lansert, bare har økt ytterligere i intensitet?

«Krig er meningsløst», skriver Urban. Vi kan nok enes i vårt hat mot krig, og i fortvilelsen over det meningsløse i å kaste bort penger på våpen i en verden med så mange akutte kriser å løse. Men det er en avgrunn som skiller oss når hun skriver at «enhver som griper etter våpen er medansvarlig for å bidra til en eskalering». En slik sidestilling av gjerningsmann og offer finner jeg dypt umoralsk. Putins krig er meningsløs, ja, den er fullstendig vanvittig. Men ukrainernes forsvarskrig er ikke meningsløs – den er tvert imot en tvingende nødvendighet. Det er den som avgjør om de skal få leve i fred og frihet.

For sivilbefolkningen opphører ikke en krig den dagen en okkupant og angriper har seiret. Da fortsetter bare volden i andre former. Dette vet ukrainerne, som har levd i skyggen av den russiske imperialismen og gjennomlevd både Stalins og Hitlers stormannsgalskap. Som alle andre mennesker ønsker også de å leve, ikke dø. Men de ønsker ikke å leve på knærne. Alle sanne fredsvenner burde bistå dem i deres kamp for å få lov til å la være.

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan enkelt registrere deg med

Debatt

Israel

Nye toner fra Stol­ten­berg

Jeg måtte spole tilbake og sjekke at jeg hadde hørt rett da finansminister Stoltenberg på Dagsrevyen torsdag fortalte at han hadde sagt dette i sin tilmålte 2-minutters tale til G20-landa: «Frihet er viktigere enn frihandel. Derfor har vi økonomiske sanksjoner mot Russland [ …] og Israel …» Stoltenberg drar det sjølsagt langt når kan hevder at de norske planene om utredning og innføring av forbud mot handel med selskaper som bidrar til okkupasjonen, allerede er gjennomført. Likevel: at Nato nylig avgåtte generalsekretær prioriterer å argumentere overfor G20-landa for økonomiske sanksjoner mot Israel, som mot Russland, det er virkelig nye signaler. Norge tok også del på møtet Haag-gruppa av land hadde i Bogota denne uka, der 12 av dem annonserte at de omgående ville innføre sanksjoner spesielt mot våpentransport til Israel. Jeg håper Stoltenbergs ord til G20 betyr at Norge faktisk har tatt på seg å arbeide for virkelige, effektive sanksjoner mot apartheid- og folkemordstaten. Forhåpentlig er både Stoltenbergs ord og initiativet fra Haag-gruppa tegn på et stemningsskifte blant mange av verdens ledere. Det er utrolig viktig, både for å palestinerne og folkeretten. Så vil vel tida vise at de norske og arabiske forsøkene på å etablere en palestinsk stat under israelsk overmakt – bare se til Syria nå! – ikke vil innebære frihet for palestinerne. Uansett: jeg venter i spenning på de norske sanksjonene mot Israel. I det minste at oljefondet slutter å investere i folkemordet og at avtalen om frihandel gjennom Efta sies opp.

Pride

Velg ditt seksuelle univers

Den seksuelle revolusjonen vi nå er vitne til har ikke kommet ut av det blå. Morten Hegseth skriver i Aftenposten (26. juni) om denne nybakte ideologien: «Kanskje er de ikke flere enn før. Kanskje skriker de bare høyere nå, fordi de vet de har tapt. En siste, desperat svanesang. Fra dårlige mennesker.

Me-behandling

Håp for ME-pasienter?

Legene Helland og Pedersen i Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME uttalte i Nettavisen 25. februar 2024 at ME-pasienter stort sett blir friske. I Aftenposten 17. februar i år redegjorde vi for hvordan Fafo hadde koblet data fra norsk pasientregister og informasjon om skatteopplysninger gjennom SSB. Kielland og Liu (2024) viste at under én prosent av de over 1500 pasientene med ME-koden G93.3 i 2016 ble bra nok til å komme tilbake i arbeid etter tre år. Helland og Pedersen svarte oss den 28. februar med å hevde at behandlingsstudier har vist at kognitiv terapi og gradert treningsterapi kan gi betydelig symptomreduksjon og i mange tilfeller full restitusjon. Her er det åpenbart noe som ikke stemmer. Vi har siden innlegget til Helland og Pedersen fulgt med på kompetansetjenesten for CFS/ME sine nettsider i håp om et klarere budskap.