Tyske myndigheter har oppdatert den offisielle reiseinformasjonen til USA på sine nettsider: De advarer nå eksplisitt om at selv mindre overtredelser kan utløse deportasjon eller innreiseforbud.
Endringene i den offisielle reiseinformasjonen kommer etter at flere tyske statsborgere ble pågrepet ved USAs grenseoverganger. Noen ble holdt i varetekt i flere uker før de ble deportert.
En talsperson for det tyske utenriksdepartementet sier at departementet «tar disse hendelsene på alvor», melder Deutsche Welle. Samtidig presiserer de tyske myndighetene at oppdateringen ikke er en fraråding mot å reise dit.
– Våkner av mareritt
Medier i Tyskland og USA har fulgt opplevelsene til to tyske turister spesielt tett: Jessica Brösche (29) og Lucas Sielaff (25) ble satt i håndjern og holdt i henholdsvis 46 og 16 dager i varetekt, før de til slutt ble deportert.
Brösche, en tatoveringskunstner fra Berlin, ble ifølge vennene sine holdt ni dager i isolasjon. Sielaff sier han ble nektet en oversetter og hadde problemer med å forstå hva som skjedde med ham.
Begge forteller at de ble fløyet tilbake til Tyskland uten å ha fått en klar forståelse av hvorfor de ble fengslet i utgangspunktet.
«Jeg våkner om natta fordi jeg har mareritt etter det som skjedde», sier Sielaff, sitert i The New York Times.
Siden har flere historier kommet fram. En tysk student ble arrestert ved ankomst i Newark, lenket og «behandlet som en kriminell» før hun ble deportert, forteller hun til tyske Bild. En annen tysk reisene ble holdt i varetekt i Boston i over en uke, skriver Politico.
Også en britisk turist, Becky Burke (28), som ankom USA fra Canada, ble holdt i varetekt i 19 dager, uten å forstå hvorfor, forteller familien hennes til BBC. En talsperson for USAs toll- og grensemyndighet sier til BBC at de ikke kan diskutere enkelte saker.
– Absurd
Også en fransk romforsker, på vei til en konferanse i USA, ble nektet innreise, angivelig på grunn av meldinger på telefonen hans som kritiserte president Donald Trumps kutt i vitenskapelig finansiering.
Forskeren skal ha blitt utsatt for en tilfeldig kontroll ved ankomst i Houston, før datamaskinen og mobiltelefonen hans ble ransaket, skriver den franske avisa Le Monde.
Grensevaktene mente at de kritiske meldingene på telefonen hans «formidlet hat mot Trump og kunne betegnes som terrorisme», skriver nyhetsbyrået AFP. Den franske forskningsministeren Philippe Baptiste har uttrykt sin «bekymring» etter denne saken.
Skribent Hafiz Rashid i det nordamerikanske magasinet The New Republic dekker historien ved å spørre: «Så mye for ytringsfriheten, USA?»
Rashid skriver videre: «Det er ingen hemmelighet at Trumps og Elon Musks DOGE har resultert i millioner av dollar i kutt til forskning. Tanken om at kritikk av dette skulle være terrorisme og føre til at noen blir utestengt fra USA, er absurd».
Klassekampen har spurt Utenriksdepartement (UD) om Norge vurderer å følge Tyskland og oppdatere USA-reiseinformasjonen på nettsidene sine. I dag står det på UDs nettside: «De aller fleste reiser til USA går uten spesielle problemer. For innreise i USA kreves gyldig pass, samt enten ESTA-registrering eller visum.»
UD sier at sikkerhet på reise alltid er den reisendes eget ansvar.
«Vi oppfordrer alle norske borgere til å sette seg inn i situasjonen som gjelder for det landet de har tenkt å besøke», skriver seniorrådgiver i UD, Mathias Rongved, i et svar på e-post til Klassekampen.