Akkurat nå

Kvarg

Som fattig, einsleg diktar har det ikkje vore altfor mange gongar eg har fått plassere mine flate føter i andre land. Difor smertar det hjartet mitt av og til, når det på kafeen nede i bygda dreg ut i samtaler om favorittsjåverdigheitar i utlandet. Det kan vere sårt å vere han eine som berre sit der og ikkje har noko å bidra med. Dessutan er det ei grense for kor mange gongar eg kan snakke om Nordby kjøpesenter.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Akkurat nå

Crocs & kooie

I denne varmen er det flere bortglemte ting som trer fram i sollyset: speedoen, crocs, konebankersingleten, for å nevne noe. Og hengekøya, ikke minst. Overalt ser jeg tilsynelatende glade mennesker som ligger liksom tilforlatelig henslengt – og krumbøyd – i disse tøyposene. Og det vekker minner. En gang i tida bodde jeg i et kollektiv i fristaten Berlin der det hang ikke mindre enn ti hengekøyer rundt om: Det var én på hvert av de tre soverommene, to på terrassen, fire i stuen og én over badekaret, av besynderlige grunner. Man skulle kanskje ikke trodd det, men samtlige kooier var mer enn én gang fylt opp. Der sov all slags mennesker. Et par hjemløse italienere, en healer, en østerriksk økonom i byen for «årets beste voksenfest», en britisk trommis, forsøksvis, en kjemilærer fra Köln og Tim, som representerte en av de tyske kirkene under Det lutherske verdensforbunds generalforsamling i Krakow i 2023. Misforstå meg rett.

Suppegjøk

Hvis du har litt tid og kanskje til og med litt penger, her er tips til en knallgod tomatsuppe: Dropp hermetikken og skaff hele bifftomater, helst i løsvekt hvis du ikke vil ruinere deg. Løsvekt er jo mer enn dyrt nok, i hvert fall om du ikke rekker turen innom din lokale grønnsakssjappe og må til matvarebaronene etter råvarer. Halvér tomatene og legg dem på stekebrett med olivenolje. Dryss over salt, pepper, balsamico og litt mer olivenolje. Bak tomatene i ovnen i en times tid mens du koker krafta, kutter grønnsaker og steker dem gylne. Belær samtidig alle i nærheten om at en blanding av gul løk, stangselleri og gulrot kalles mirepoix, mens en blanding av gul løk, hvitløk og paprika er en sofrito. Er du aleine, hold foredraget likevel. Legg til at når du steker mirepoixen med tomatpuré, kalles det pinçage. Åpne en flaske vin, men ikke ha den i suppa. Sett på Valkyrien Allstars’ siste, «Venter på noen som venter på noen», og gaul med av full hals mens du venter på tomatene.

Spark 2

I går startet min forsvarstale for elsparkesykkelen. Den er langt fra ferdig. Jeg har notert meg at folk er redde for å bli kjørt ned av de tohjulede jernhestene. Det er det heldigvis relativt liten sjanse for at du blir. Som gruppe skader nemlig elsparkesyklister stort sett seg selv, ifølge Trygg Trafikk. Som individ har jeg fortsatt til gode å skade noen eller noe som helst på denne farkosten. Ikke for å skryte, men jeg har nemlig fullt utviklet frontallapp og en grad av konsekvensforståelse og katastrofetenkning som nok snuser på det kliniske området. Omtrent halvparten av eneulykkene skyldes fortauskanter, trikkeskinner og hull i veien. Hvor er de illsinte kronikkene som krever at fortauskantene skjerper seg? Angrep er som kjent det beste forsvar – og jeg håper dette gjelder også innen urban samferdsel.