Audun Lysbakken har delt denne artikkelen med deg.

Audun Lysbakken har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Teknologi

Vil stoppe Trumps tek-allierte

Amerikanske tek-selskaper har for stor makt i Norge, sier SV-leder Kirsti Bergstø. Nå vil hun tøyle dem.

Skammens vegg: SV-leder Kirsti Bergstø foran «skammens vegg», som er full av avisutklipp om norske rikinger som har flyttet til Sveits. Elon Musk kalte veggen for «galskap» da bilder av den sirkulerte på X. Foto: Christopher OlssønSkammens vegg: SV-leder Kirsti Bergstø foran «skammens vegg», som er full av avisutklipp om norske rikinger som har flyttet til Sveits. Elon Musk kalte veggen for «galskap» da bilder av den sirkulerte på X. Foto: Christopher Olssøn

Sjefene i Google, Microsoft og Amazon satt på første rad da Donald Trump ble innsatt, og Tesla-sjef Elon Musk spiller en nøkkelrolle i den nye administrasjonen.

Men det er ikke bare i USA at teknologikjempene har tilranet seg for stor makt over samfunnet, ifølge SV-leder Kirsti Bergstø.

– Vi må tøyle tek-oligarkene. De har fått spise seg inn i stadig større deler av samfunnet uten å bli møtt med helt nødvendige reguleringer, sier hun.

Blant annet vil SV forby å bruke personopplysninger for å lage målrettet reklame, og sørge for at selskapene betaler skatt på penger de tjener i Norge. I alt består SVs plan av fire deler, forklarer Bergstø:

  • Forbud mot atferdsbasert markedsføring.
  • Konsesjonsordning for å samle inn, bruke og lagre data i Norge.
  • Ny digitalskatt på penger tjent i Norge.
  • Etablere en nasjonal skytjeneste for lagring av offentlige data.

EU-regler ikke nok

EU har forsøkt å regulere den hurtige teknologiutviklingen i mange år allerede, både med EUs personvernforordning og forordningen om digitale tjenester. Sistnevnte er ennå ikke gjennomført i Norge.

– Trenger vi flere nasjonale regler når vi allerede har et omfattende EU-regelverk?

– Ja. EU-systemet går altfor treigt, og reguleringene er for vage. I tillegg vet vi at USA forsøker å utvanne reguleringene. Vi har ingen garantier for hvordan det vil utvikle seg under det forsterkede tek-oligarkiet.

Det vi imidlertid kan kontrollere, er vårt eget regelverk, mener Bergstø.

– Skal vi ha en teknologiutvikling som ivaretar fred, velferd, utdanning, miljø, omfordeling – ja, selve demokratiet – må vi ta grep. Og det raskt:

– Begynner vi ikke reguleringsarbeidet nå, mister vi helt muligheten for kontroll med data som en nasjonal ressurs.

– Er du bekymret for at en digitalskatt skal møtes med mottiltak fra Trump-administrasjonen?

– Vi taper hvis vi tillater oss å tenke sånn. Vi lever digitale liv, og selskapene har helt konkrete ideer for samfunnsutviklingen. Norge må våge å ta den kampen.

Norge i bakleksa

Øyvind Husby, administrerende direktør i bransjeforeningen IKT Norge, er kritisk til at Norge skal regulere tek-bransjen på egen hånd.

– Vi har allerede omfattende reguleringsarbeid på gang i EU, og mange har nå oppfatningen av at det faktisk er så omfattende at den hindrer innovasjon.

Problemet er at Norge er for treige med å innføre regelverket, fortsetter han.

Husby mener at Norge ikke har ressurser eller kompetanse til å utvikle en nasjonal skytjeneste ved hjelp av norsk teknologi.

– Selv et så stort land som Tyskland vurderte at det beste var å bruke amerikanske, kommersielle aktører. En helnorsk, teknologisk løsning vil bli mindre sikker, og mye dyrere.

Får støtte fra tilsynet

Datatilsynet støtter forslaget om et forbud mot målrettet markedsføring.

«Vi støtter og applauderer SVs forslag knyttet til overvåkingsbasert markedsføring. Denne typen markedsføring truer de grunnleggende rettighetene våre, og særlig retten til personvern, siden vi blir kontinuerlig overvåket på nett», skriver seksjonssjef Tobias Judin i Datatilsynet i en e-post.

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan lett registrere deg med