Det er nærmest blitt en årlig tradisjon i Sverige: En rapper vinner en høythengende pris, spilles på radioen eller hyres inn på festivaler, og igjen aktualiseres spørsmålet om hvorvidt såkalte gangsterrappere bør boikottes.
Men denne gangen kommer det fra regjeringen. Søndag publiserte Aftonbladet et debattinnlegg av arbeids- og integreringsminister Mats Persson, som har en klar oppfordring til landets kulturarrangører: Ikke tillat gangsterrappere på scenene deres.
Forfatter og journalist Emil Arvidson har skrevet bok om svensk gangsterrap. Han sier at man stadig oftere ser at hiphop blir skyteskive i den offentlige debatten i Sverige.
– Jeg tror svenske politikere prøver å profilere seg i dette spørsmålet fordi man føler at man har mange av velgerne sine med seg, sier Arvidson og legger til:
– Det er mange svensker som hører på denne musikken, men det er også veldig mange som provoseres av den. Det er blitt et spørsmål det er enkelt å skåre politiske poeng på.
Statsråd Mats Persson hadde ikke mulighet til å la seg intervjue av Klassekampen i går.
Første konsert på ni år
Den svenske rapperen Yasin Abdullahi Mahamoud skal spille sine første konserter i Sverige på ni år i sommer. Han har sittet i fengsel for medvirkning til bortføring av en annen rapper og for grovt brudd på våpenloven.
Samtidig er han en av Sveriges aller største artister. Mens han satt varetektsfengslet i 2021, ble han tildelt Grammis-pris for årets beste hiphop-album, en tildeling som vakte oppsikt i Sverige.
Nå skaper han igjen bråk. Mange er negative til at Yasin skal spille på flere musikkfestivaler i sommer, blant annet Trädgården festival i Kristianstad i Skåne.
«Hele samfunnet kjemper mot gjengkriminalitet. Da er det ikke riktig at han spiller på Tiovliparken – byparken vår – som en reklameplakat for gjengkriminalitet», sier Liberalerna-politiker Pierre Månsson til SVT.
Tviler på effekt
Det er i kjølvannet av denne debatten at statsråd Mats Persson, også fra Liberalerna, skriver innlegget sitt. Liberalerna har en sosialliberal ideologi og er søsterpartiet til norske Venstre.

Emil Arvidson tror mange vil reagere på at en statsråd kommer med en slik oppfordring. Han tror imidlertid ikke at slike advarsler vil påvirke rappernes popularitet.
– Det har lenge vært vanskelig for disse artistene å spille konserter. Når det iblant skjer, hylles konsertene, og det er mange som kommer. Gangsterrapperne er blitt populære i Sverige på tross av at folk tar avstand fra dem, og på tross av at denne debatten har pågått i over et tiår nå.
– Har lite kunnskap
Også i Norge har de svenske gangsterrapperne fått mye oppmerksomhet. Det oppsto likevel ikke stor debatt da Yasin spilte på den norske festivalen Kadetten i 2022.
Sverige er imidlertid hardere rammet av gjengkriminalitet, og gangsterrapperne kritiseres for å romantisere denne type forbrytelser.
Men ifølge Arvidson er det tydelig at mange av kritikerne ikke har noe særlig kunnskap om sjangeren.
«Hiphop brukes ofte som skyteskive i debatten.»
— Emil Arvidson, journalist og forfatter
– Man bruker ofte hiphop som en skyteskive i debatten. For eksempel når man vil kritisere allmennkringkasterne eller det man anser som kulturetablissementet. Men egentlig er det mange som har ganske lite kunnskap om selve musikken og om de unge som lytter til den, sier Arvidson.
Ber politikere ligge unna
Foreløpig er det ingen festival- eller konsertarrangører som har lyttet til oppfordringen fra integreringsministeren. Men bransjeorganisasjonen til svenske konsertarrangører er skeptisk til politisk innblanding i kulturlivet.
– Jeg synes det er tvilsomt at en minister kommer med en slik anbefaling. Vi må verne om kulturens frihet, sier Joppe Philgren, leder i foreningen Svensk Live.
Når dét er sagt, er han ikke uenig i poenget til Persson.
– Jeg synes resonnement hans er relevant. Men det bør være en diskusjon mellom arrangørene.
– Disse artistene øver stor innflytelse på lytterne. Kan ikke en politiker advare mot det?
– Nei, det er farlig om politikere skal bestemme hva som er riktig og galt i kunsten, sier Philgren.