Kringsjå

Lengter til gloriøse tider

Sju av ti franskmenn ville ha levd i etterkrigstida, om de fikk velge. Men var alt virkelig bedre før?

GYLDNE TIDER: Franskmennene minnes 50- og 60-tallet som en god tid. Foto: Dominic BerrettiGYLDNE TIDER: Franskmennene minnes 50- og 60-tallet som en god tid. Foto: Dominic Berretti

Tiden mellom andre verdenskrig og de to oljekrisene på 1970-tallet var på mange måter en storhetstid i de fleste vestlige land. Arbeids­ledigheten var lav, framtidsoptimismen høy, universelle systemer for helse og omsorg ble bygget ut, barn og unge i byene og på landsbygda fikk tilgang til utdanning. Den teknologiske utviklingen sørget for at fritid ble et begrep, kvinnene frigjorde seg fra trange kjønnsroller, og tilgang til prevensjon og selvbestemt abort løsnet seksualiteten fra reproduksjonen: Til sammen en eviglang fortelling om framgang og forbedringer for de breie masser av folket. Når vi samtidig vet at 1950- og 1960-tallet var en storhetstid for fransk film, litteratur og intellektuelt liv, og Paris var byen alle drømte om å bo i, er det ikke så rart at mange ønsker seg tilbake.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Tidens tegn

Kina

Et dypdykk i Xi Jinpings ideolo­giske skrifter gir en pekepinn om hvor Kina og verden er på vei.

Kommentar

De høyre­ra­di­kale trumpis­tene har forberedt seg bedre denne gangen.

Kringsjå

Kan man skrive om seg selv uten å skrive om andre? Antakelig ikke. Nå har Annie Ernaux fått en motbok fra sin tidligere elsker.