Rønsen på fredag

Fred med Trump?

Norsk Folkehjelp og USAID.

Trump 2.0 har vart i tre uker, men føles som tre år – minst. Du kan mene hva du vil om hans mer og mindre ville utspill, men ingen skal beskylde mannen for manglende handlekraft.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Rønsen på fredag

Vi MÅ ruste opp!

Når tilsynelatende alle er enige – er det da fornuftig å bringe inn avvikende stemmer? Kravet om opprustning lyder nå som et kollektivt ekko i NRK og TV 2. De snakker med én stemme – professor Janne Haaland Matlary, generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité Kate Hansen Bundt, forsvarsminister Tore O. Sandvik, forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Hele fuckings establishmentet. Hvor er motstemmene? Blir Norge sikrere ved at forsvarsbevilgningene økes fra 2 til 5 prosent? Jeg er ikke enig med SVs Ingrid Fiskaa i alt, men dette er jeg sikker på at hun har rett i: Det er mulig å plusse utallige milliarder på forsvarsbudsjettet, uten at det gir oss økt sikkerhet. Det er valg i Tyskland kommende helg, der Die Linke – en blanding av SV og Rødt – avviser tanken om opprustning. De vil heller bruke penga på velferd. Medisiner og skolelærere framfor kuler og krutt. Etter at SV har gitt opp sin Nato-motstand og Rødt har inngått i et historisk forsvarsforlik i Stortinget, er venstreradikal opposisjon i forsvarspolitikken borte.

Las Vegas, Gaza

Du skal stå tidlig opp for å holde følge med på Trumps ablegøyer. De som satt rundt kafébordet forrige lørdag, trodde også at jeg dreiv med gjøn da jeg holdt et kort innlegg. (Dette er fakta og kan enkelt dokumenteres.) «Gaza er som skapt for turisme, Middelhavets perle. Trumps søte drøm er å gjøre Gaza til Las Vegas med sandstrender. Med et Trump Tower i hver ende. ‘Trump Rafah’ og ‘Trump Gaza City’.

Og nå: EU

I skrivende stund tyder alt på at Ap/Sp-regjeringen er historie. Den har i og for seg holdt stø kurs, som regel i riktig retning, men hvor mange vil savne den? Ikke mange, er jeg redd – og jeg er mest interessert i hva regjeringskollapsen vil ha å si for den nære framtida. Helt sikkert er det, at det er satt ny fyr i EU-debatten. Jonas Gahr Støre er kvitt nei-lenkene til Senterpartiet. Om han tar initiativ til ny EU-debatt, gjør Støre det i visshet om at han har et solid stortingsflertall bak seg. MDG, Venstre, Høyre og Ap. Men et samla Ap? Neppe, hvilket vil si at Trond Giske får et gedigent hav å boltre seg i. Og hvilken nei-allianse Giske får på laget.