Svein Lundeng har delt denne artikkelen med deg.

Svein Lundeng har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Kommuneøkonomi

Vil ha slutt på magien for lederne

I Sandnes ble ledere underholdt av magiker. I Kragerø dro direktørene på spahotell. Og i Horten dro en leder på kurs verdt 360.000 kroner. Nå kommer oppvasken.

Triks: – Det var tidlig på dagen, så det gjorde jeg et nummer ut av, sier magiker Kevin Lunde om da han underholdt kommunale ledere i Sandnes i november 2022. Han underholdt blant annet med flere tankelesningstriks. Bildet er et promobilde tatt i en annen sammenheng. Foto: Kevin LundeTriks: – Det var tidlig på dagen, så det gjorde jeg et nummer ut av, sier magiker Kevin Lunde om da han underholdt kommunale ledere i Sandnes i november 2022. Han underholdt blant annet med flere tankelesningstriks. Bildet er et promobilde tatt i en annen sammenheng. Foto: Kevin Lunde

Sandnes er blant kommunene som har satset stort på lederutvikling. I alt 360 ledere har deltatt på et ni dager langt lederutviklingsprogram. Kursingen har kostet kommunen 4,2 millioner siden 2022, ifølge tall som Klassekampen omtalte lørdag.

Først på programmet var en «kick-off» med magiker Kevin Lunde, som fikk 35.000 kroner for oppdraget. Utover i kurset fikk de kommunale lederne utdelt goodie bags, notatbøker med navnet sitt på til rundt 32.000 kroner, spesialdesignede puslespill til 9000 kroner, vannflasker til 51.000 kroner og spesialinnpakkede sjokolader til 12.000 kroner. Samlet kostet alt kursmateriellet 760.000 kroner. I tillegg kom bevertningen på 656.000 kroner.

Det kommer fram i fakturaer Klassekampen har fått innsyn i.

– I mitt Rødt-hjerte høres det tåpelig ut å bruke penger på sånt. Å hyre inn noen for å ha et magiker-kick-off – det høres for det første ikke så veldig underholdende ut, og for det andre høres det veldig dyrt ut. Der var de pengene tryllet bort, sier Ole Ronny Koldal, gruppeleder for Rødt i Sandnes.

Ber om edruelighet

Han understreker at Sandnes har slitt med sykefraværet og at lederutvikling kan hjelpe, men at det må holdes på et mer folkelig nivå. Nå vil han og resten av opposisjonspartiene i Sandnes ta affære. Rødt, Ap, SV, Sp og MDG vil legge fram et forslag på neste kommunestyremøte mandag 16. desember.

– Vi vil be om at det vises edruelighet når det gjelder pengebruk på lederutvikling, slik at pengene brukes mer fornuftig, sier Koldal.

Ellers i Sandnes er det foreslått flere harde kutt. Det blir ingen ny barnehage i sentrum eller ny skole på Riska med det første. Biblioteket har måttet kutte kraftig i tilbudet, og Ganddal menighet må ha aktivitetene sine i brakker fordi byggingen av ny kirke er utsatt i fem år. Botiltak for personer med funksjonsnedsettelser skyves også ut i tid.

I kommunens lederutviklingsprogram har to personer vært ansatt på fulltid for å lage lederutviklingsprogrammet, og konsulenter fra PwC og psykolog Henning Bang er blitt hyret inn.

Koldal mener det er feil medisin.

– Vi kan ikke sende ledere på kurs og gi de goodie bags når ansatte på gulvet springer ræva av selv til de blir sykemeldt. Det klinger ikke godt. Det holder ikke at lederne har vært på kurs, hvis det ikke er nok hender på jobb, sier han.

Han mener den høye vikarbruken i Sandnes viser at det er bemanningen som er problemet.

– I stedet for å øke bemanningen, kan man nå skylde på lederne, for de har vært på kurs. Det blir en hvilepute.

Behag: Deltakerne på Solstrand-programmet har tilgang på basseng og spa under oppholdet ved hotellet utenfor Bergen. Fasilitetene brukes ikke nødvendigvis av deltakerne. Foto: Hallgeir Vågenes

Tatt opp på Stortinget

Tobias Drevland Lund, representant for Rødt på Stortinget, reagerer også sterkt på pengebruken på toppen i Kommune-Norge. I hans hjemkommune Kragerø var det høy temperatur i februar i år, da kom det fram at sju kommunetopper tok inn på spahotellet Kragerø Resort for å diskutere den kommende innmeldelsen på Robek-lista. Kragerø Blad Vestmar skrev om oppholdet, som kostet 24.000 kroner. Siden 2022 har den kriserammede kommunen brukt 408.000 kroner på lederutvikling, ifølge fakturaer Klassekampen har fått innsyn i.

– I den situasjonen veldig mange kommuner er i nå, hvor innbyggerne opplever store kutt, så er det umusikalsk å bruke store summer på ekstravagant lederoppfølging. Jeg tror innbyggerne skulle sett at de pengene gikk til å bevare skoler, heller enn å drive å sende ledere på kurs hvor de skal få kople av, sier Lund.

Han har nå tatt opp spørsmålet på Stortinget. Han ber kommunalminister Erling Sande (Sp) svare på hvor mye penger kommunene har brukt på innkjøp av konsulenttjenester i 2024.

Trenger en gjennomgang

– Flere kommuner ser på satsing på lederutvikling som en måte å få ned sykefraværet på. Hva mener du er en bedre medisin?

Gode dager: På herskapelige Refsnes Gods i Østfold bodde åtte ledere fra Moss kommune en natt i mars 2022. Oppholdet, som inkluderte tre-retters middag, kostet kommunen 50.000 kroner. Foto: Espen Bratlie

– Jeg har forståelse for at man må ha kurs og samlinger i ei ledelsesgruppe, men her handler det om pengebruk, valg av sted og innleie av konsulenter. Det bør i større grad gjennomgås kritisk enn det disse kommunene har gjort.

Rødt har tatt til orde for å styrke kommunesektoren med 15 milliarder i dyrtida. Men Lund er opptatt av at pengene som gis, må komme innbyggerne til gode.

– Samtidig er det vel tøft å være leder i dag?

– Det er absolutt tøft å være kommunal leder, men det påhviler dem et ekstra stort ansvar hvordan pengene blir brukt.

«Prioriteringer»

Også i Horten er det oppvask. Kommunen kutter drastisk i helse og oppvekst og slukker gatelysene på natta. Likevel er 1,6 millioner brukt på lederutvikling. Blant annet er en leder sendt på Solstrand-programmet, der en enkelt billett koster 360.000 kroner pluss reise og opphold.

«Der var de pengene tryllet bort.»

Ole Ronny Koldal i Rødt

«Prioriteringer i en krisetid!» heter et innlegg skrevet av opposisjonspolitiker Lars Erik Mehlen (H) i avisa Gjengangeren. Han påpeker at lederkursing bør være forbeholdt gode tider, ikke når det nedbemannes og spares over hele linja.

Vil beholde gullklokkene

Den sittende regjeringen hadde en visjon om å delegere myndighet bort fra sentrale ledere og ned til de ansatte i førstelinja. Men den såkalte tillitsreformen er blitt liggende på hylla. Det er Sp-veteran Per Olaf Lundteigen fortvilet over. Han mener innleie av konsulenter er en ukultur.

– Konsulentprosjektene er overflatiske, kostbare saker. Å endre organisasjon, kultur og ledelse er langsiktig arbeid. Jeg er så takknemlig for at dere skriver om dette, men vi må etablere alternativet. Det er tillitsreformen, sier han.

Om det blir mindre målstyring, og ansatte får mer handlekraft i møte med innbyggere, blir det morsommere å jobbe og mindre sykefravær, mener han.

– Enhver kommune må nå kraftsamle på de tinga som er viktigst. Og det er ikke å kutte ut gullklokker, sier han, med referanse til at Moss kommune nå har kuttet utdelingen av såkalt gullklokke.

Imens har Moss brukt 2,8 millioner kroner på lederutvikling siden 2022 – hvorav én million bare på Refsnes gods og diverse spahoteller.

– Men gode ledere er vel en nøkkel for å ned sykefraværet?

– Korrekt. Men da må du kjenne organisasjonen din. Da er ikke konsulenter det viktigste redskapet. Det er å leve sammen med dine medarbeidere. Så må enhver leder vise sparsommelighet, sier Lundteigen.