Naturligvis

Landbruket dør mens papirbunkene vokser

Mens bonden vrenger lommene, bruker staten millioner på utredinger om hvordan norsk mat kan bli både bærekraftig og konkurransedyktig.

Illustrasjon: Knut Løvås / knutlvs@gmail.com Illustrasjon: Knut Løvås / knutlvs@gmail.com

Norge skal øke selvforsyningsgraden til 50 prosent innen 2030. I 2023 var selvforsyningsgraden på om lag 42 prosent, korrigert for import av kraftfôrråvarer til husdyr. Siden selvforsyningsgraden måles i energi, er en økning i produksjonen av frukt, bær og grønt av mindre betydning. Mengden korn vi produserer har større innvirkning. Vi har også et stort potensial for å øke selvforsyningsgraden ved å gjøre fôret til norske husdyr norskere.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Naturligvis

Vi vil gjerne ha brunost og chèvre, men har valgt geitekjøtt vekk fra middags­bordet.

Kan vi stole på at smartere energi­kil­der venter bak neste sving?

Fakta får oss ikke alltid til å endre mening. Det betyr ikke at alt håp er ute for et større natur­en­ga­sje­ment.