Mens Vesten har blikket vendt mot Ukraina, fester Russland grepet i Afrika. Nå kan det gå mot en stedfortrederkrig i Sahel.

Wagner i Sahel

SEIERSGANG: Russland har sterke geopolitiske interesser i Afrika, og i Sahel kan det se ut som de er i ferd med å lykkes, skriver Ketil Fred Hansen. Her fra en demonstrasjon til støtte for Putin i Mali i 2020. FOTO: FLORENT VERGNES, AFP / NTB

I morgen, 23. august, er det ett år siden lederen for den russiske leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin, døde i en (planlagt) helikopterstyrt. Russlands myndigheter hadde helt fram til da benektet enhver kobling mellom Wagner og det russiske regimet. Like etterpå fikk Wagner nytt navn, Afrika Corps, og ble underlagt den russiske forsvarsministeren. Hvorfor de valgte å oppkalle sine militære enheter etter Hitlers yndlingskomponist, jødehateren Richard Wagner, og Nazi-Tysklands erobringshær i Afrika, Africa Corps, forblir en gåte. Men flere spekulerer i at det er for å vise verden at Russland har sterke geopolitiske interesser.

Kronikk