Kulturuka

Stimulienes tvangstrøye

Hvem trenger vel å speile i seg i kunst når vi kan speile oss i mobilkameraet?

Endrede ­vaner: For ti år siden begynte Louvre-ansatte å merke at publikum var mer opptatt av å ta selfies enn å fordype seg i kunsten, som her foran «Venus av Milo». Det har museene tatt til følge. Foto: AFP/NTBEndrede ­vaner: For ti år siden begynte Louvre-ansatte å merke at publikum var mer opptatt av å ta selfies enn å fordype seg i kunsten, som her foran «Venus av Milo». Det har museene tatt til følge. Foto: AFP/NTB

Går vi på museum kun for å se på kunst? Eller gjør vi det også fordi vi liker å iaktta mennesker som iakttar kunst? Kunstviteren med haken høytidelig hvilende mellom tommel og pekefinger, unge mennesker som blir stående oppslukt foran verk som treffer dem overraskende sterkt, det litt uvillige museumsfølget som lar sitt ­fraværende blikk sveipe raskt fra verk til verk. I ­tillegg til disse arketypene er det én type som har blitt stadig vanligere å se de siste årene: Museumsgjesten som er langt mer opptatt av å dokumentere besøket med ­mobiltelefonen enn å dvele ved kunsten.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Bøker

Skolene fikk over 400 millioner til bøker – brukte pengene på helt andre ting

Bøker

Marte Blikstad-Balas gikk på som styreleder etter et av de mest dramatiske årsmøtene i NFFOs historie. – Jeg kan ikke lede denne foreningen uten å snakke med folk.

Medier

Dagbladet sier det er usikkert om de politiske journa­lis­tene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne vil bli erstattet.