Kronikk

«Hva er det da vi kjemper for?»

Historien om de norske studentene som ikke lot seg omvende til SS-soldater, viser hva kulturell beredskap kan bety.

KULTUR MOT NAZISME: Tyske myndigheter prøvde å gjøre nazister av de norske studentene som ble deportert til Tyskland i 1943. Det mislyktes de med. Her fra tiden i tysk fangenskap. FOTO: Hans Trygve Tveten / Arkivet freds- og menneskerettighetssenterKULTUR MOT NAZISME: Tyske myndigheter prøvde å gjøre nazister av de norske studentene som ble deportert til Tyskland i 1943. Det mislyktes de med. Her fra tiden i tysk fangenskap. FOTO: Hans Trygve Tveten / Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

Få trodde før 1940 at Norge kunne bli invadert. Nå frykter vi med god grunn vår totalitære nabo i øst, samtidig som flybaser over hele landet er blitt amerikansk territorium. Hva hvis Trump blir president, det blir økonomisk krise i USA og oljen og naturrikdommene plutselig er fristende nære? Hvordan kan et lite språkområde med fem millioner innbyggere forsvare sin rett til å være en selvstendig stat, hvis overmakten blir for stor? Ikke mange av våre kulturministre har sitert Churchill, som da de ville redusere kulturstøtten under krigen, sa: Hva er det da vi kjemper for?

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kronikk

Mange klør seg i hodet om dagen. Hvorfor tar Trumps USA parti med Russland?

I dag legger regje­ringen fram en stortings­melding om fagskolene. Vil ministeren endelig gi fagskolene det løftet de fortjener?

Oljefondet kana­li­serer milliarder inn i selskaper som nører opp under vold, opprett­holder okkupasjon og tjener på mennes­kelig lidelse.