Hanna Bolstad har delt denne artikkelen med deg.

Hanna Bolstad har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Palestina

Risikerer straff for aktivisme

Norske Anna Malkenes og åtte medstudenter risikerer å miste studieretten ved fransk universitet på grunn av Gaza-demonstrasjoner.

Kjemper for Gaza: I Frankrike, som mange andre steder i verden, har studenter og andre reist seg til støtte for palestinerne på Gaza. Her fra en studentdemonstrasjon i Paris tidligere i år. Foto: Dimitar Dilkoff, AFP/NTBKjemper for Gaza: I Frankrike, som mange andre steder i verden, har studenter og andre reist seg til støtte for palestinerne på Gaza. Her fra en studentdemonstrasjon i Paris tidligere i år. Foto: Dimitar Dilkoff, AFP/NTB

Anna Malkenes studerer statsvitenskap ved prestisjeuniversitetet Sciences Po i Frankrike, på campus for midtøstenstudier i kystbyen Menton.

Hun har sammen med mange av sine medstudenter engasjert seg for Palestina i forbindelse med Israels krigføring på Gaza etter terrorangrepet til Hamas 7. oktober i fjor.

Nå truer universitetet med å frata henne og åtte andre studenter i Menton studieretten, som følge av at de har deltatt i demonstrasjoner studieadministrasjonen mener bryter med universitetets retningslinjer.

– De gjør dette for å skremme studenter som begynner til høsten fra å engasjere seg på samme måte, og for å blidgjøre politikere og investorer som ikke ønsker at Sciences Po skal være assosiert med propalestinske demonstranter, sier Malkenes på telefon fra Jordan, hvor hun jobber frivillig til inntekt for Gaza.

Arbeidet hennes i Jordan er ikke relatert til studiene i Frankrike.

På teppet i Paris

De siste studentprotestene for Palestina i Menton fant sted i mai, samtidig som semesteret gikk mot slutten. Kravene studentene stilte til universitetsledelsen var åpenhet om økonomiske bånd til Israel, åpen debatt om hvordan universitetet skulle forholde seg til krigen og at universitetet skulle omtale det som foregikk på Gaza som et folkemord.

Etter hvert som frontene mellom administrasjonen og studentene ble steilere, protesterte studentene også mot hvordan universitetet møtte dem. Malkenes forteller om medstudenter som ble ringt opp av administrasjonen på nattetid, eller kalt inn til møter hvor det ble lest opp erklæringer fra ledelsen i Paris, uten at studentene fikk svare.

– Siden mai har jeg ikke hørt noen ting, før jeg 22. juli får e-post om at det opprettes disiplinærsak mot meg og åtte andre håndplukkede studenter fra mitt fakultet. Til høsten må jeg inn på teppet i Paris og forklare meg, sier hun.

Ifølge Malkenes er «juryen» hun skal snakke for bestående av personer fra studieadministrasjonen og ledelsen.

– De er med andre ord ikke nøytrale, sier hun.

Vanskelig å organisere

Studiene til Malkenes foregår på engelsk, og etter et år i landet skorter det fortsatt på franskkunnskapene. Flertallet av de andre studentene er fra ikke-fransktalende land.

Likevel kontakter universitetet dem på fransk.

– De bruker mot oss at vi er utenlandske studenter som ikke mestrer språket, hevder hun.

Nå er studentene som er kalt inn på teppet spredt over nesten hele verden, forteller hun. Det gjør det vanskelig å organisere seg og svare universitetet.

– Vi har ikke svart dem ennå. Først må vi få oversatt alle dokumentene vi har mottatt, og komme i kontakt med franske jurister som kan representere oss.

Anna Malkenes

«De gjør dette for å skremme studenter fra å engasjere seg.»

Anna Malkenes, student

Studentene har skaffet advokat på eget initiativ. Ifølge Malkenes har det vært lite informasjon fra universitetet om hva de bør gjøre, eller hvor de kan henvende seg for å få hjelp.

Handler om Gaza

Malkenes forteller at franskmennene lever opp til sitt rykte som protestglade, og at det stort sett er stor takhøyde for politisk engasjement. Hun opplever imidlertid at det stiller seg annerledes når det gjelder Gaza.

– Mens jeg har studert her har det vært protester mot Macrons nye pensjonslovgivning, og vi har kastet en rektor som hadde voldsanklager mot seg. Det gikk helt fint. Men når det gjelder Palestina slår universitetet hardt ned på oss, sier hun.

Til høsten kommer hun til å måtte bruke studielånet på advokatregninger, og mye tid på å forsvare seg i universitetets disiplinærprosesser.

Hun støtter seg imidlertid på medstudentene sine, både i Menton og resten av Frankrike.

– Studentforeningen har publisert en uttalelse hvor de oppfordrer alle studenter til å støtte oss som står anklaget. De mener universitetsledelsen prøver å hysje oss ned – ikke bare oss som står anklaget, men alle studenter i Frankrike, avslutter hun.

Sciences Po skriver på e-post til Klassekampen at studentene det er snakk om har brutt interne reguleringer ved å hindre vanlig drift av universitetet, spesifikt ved å forstyrre eksamensavviklingen.

På grunn av dette har saken blitt videreført til universitetets disiplinærseksjon. Dette er i tråd med den franske utdanningslovgivningen, som forbyr blokader, skriver de videre.

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan enkelt registrere deg med

Innenriks

Ytre høyre

Har invitert AFD til «remi­gra­sjons­kon­fe­ranse»

Skatt

Formues­skatten er ikke spesielt skadelig for bedrifter, ifølge oljein­ge­niør og SV-politiker

Skatt

Høyres kutt i formues­skatten vil koste 21 milliarder for staten. Det er helt nødvendig, ifølge nærings­livstopp Arild Spandow.