Deltidsjobb hos utleier

Like sikkert som at høsten følger sommeren, er at studentene står i boligkø. I Oslo og Bergen står 10.550 studenter på venteliste for å få studentbolig, ifølge VG. Studentsamskipnadene har allerede begynt å organisere alternative soveplasser, men verken en provisorisk sovesal eller rabatterte hotellpriser er en varig løsning. Byggingen av nye studentboliger er i gang, men de fleste studenter vil fortsatt måtte ty til det private markedet. Her opplever mange dessverre å ikke få det de betaler for.

Aktivistkollektivet «Reduser husleia» har i flere år gjort en solid jobb med å dokumentere mer eller mindre kummerlige forhold på leiemarkedet. De har også vært pådrivere for å få på plass en ny husleielov. Tidligere i år leverte husleielovutvalget sin første delrapport. Der går flertallet inn for å forlenge minstetida på kontrakter fra tre til fem år. Et mindretall gikk inn for tidsubestemte kontrakter. I Norge eier de fleste boligen de bor i, men det er ikke alle forunt. Opp mot én million er leieboere. Det er nødvendig å sikre at alle har et godt og trygt sted å bo.

Det er ikke til å stikke under stol at det er gode penger å tjene for utleiere når etterspørselen er stor. Noen opererer i gråsonen mellom utleier og arbeidsgiver. På Finn.no ligger annonser der reduksjon i husleia tilbys i bytte mot barnepass eller hagestell. I enkelte annonser kommer det fram at dette er et krav for å i det hele tatt være en aktuell kandidat. I et eksempel er det også presisert hvor mange timer dette utgjør i løpet av en måned og i hvilket tidsrom jobben skal finne sted. Et kjapt regnestykke viser at reduksjonen i husleia ikke utgjør en særlig god timelønn. For noen studenter med slunken lommebok vil dette kanskje framstå som et attraktivt tilbud. Likevel kunne de vært bedre tjent med å bruke de ekstra timene de måtte ha, på en vanlig deltidsjobb, heller enn å klippe plenen til utleier. Det er også verdt å stille spørsmål ved hva dette gjør med maktforholdet mellom utleier og leietaker, som er skeivt fra før. Leieboere bør slippe å leve på huseieres nåde.

Leder