Polsk skuffelse

I fjor ble den polske abortaktivisten Justyna Wydrzyńska dømt til åtte måneders samfunnstjeneste for å ha hjulpet en gravid kvinne med å få tak i abortpiller. Kvinnen skal også ha vært i et voldelig forhold. Et slikt lovbrudd har i utgangspunktet en strafferamme på tre års fengsel i Polen. Det mangler ikke på eksempler på andre aktivister som har blitt «tatt» for å hjelpe kvinner med abort.

Siden da har den nokså ferske liberale regjeringen i Polen forsøkt å komme med endringer. Legalisering av abort, slik de lovet i valgkampen i fjor høst, ser de nesten ut til å ha gitt opp. Lørdag møtte de på nok en skuffelse. Da stemte et flertall i den polske nasjonalforsamlingen ned et forslag som ville ha gjort det lovlig å hjelpe noen å få tilgang på abort. 218 folkevalgte stemte mot, mens 215 stemte for.

Det var stort sett representanter for det nasjonalistiske partiet Lov og rettferdighet (PiS) og ytre høyre-partiet Konfederacja som stemte imot lovforslaget. Det ligger fortsatt andre lovforslag på bordet fra den polske koalisjonsregjeringen, som inneholder noen lettelser for abort i Polen. Men om det så hadde vært et flertall for, ville de ha støtt på en annen utfordring. Polens president Andrzej Duda, en uavhengig politiker, men også en nær alliert av PiS, hadde varslet på forhånd at han ville stemme ned alle lovforslag som inneholder selv de minste liberaliseringer av tilgang på abort, selv om de blir vedtatt.

I Polen er det nærmest et totalt forbud mot abort, og de har hatt en av Europas strengeste abortlovgivninger siden 1993. Men pilene peker på at stadig flere polakker vil ha forandringer: En meningsmåling fra Ipsos viser at nesten 60 prosent av polakker ønsker en legalisering av abort. Enda flere støtter også lettelser i lovverket. Men håpet som ble tent med den nye regjeringen, er i ferd med å dø ut. Det er viktig å støtte polske kvinners kamp, der minstekravet deres er å få bedre helsehjelp i akutte situasjoner. At de fortsatt ikke kan være trygge på å få dette i dag, kan ikke kalles for noe annet enn trist.

Leder