Essay

Christian Frederik og damene

Var Norges konge i 1814 en damevenn av den edle typen eller en hensynsløs rundbrenner? Romanforfattere har i årevis fabulert om Christian Frederiks forhold til damer.

Kvinnebedårer: Det er begrenset hva historiebøkene kan fortelle oss om Christian Frederiks forhold til kvinner. Romanene om ham er imidlertid langt mer innholdsrike. Her er han malt av Johan Ludvig Lund i 1813. Foto: Digitalt museumKvinnebedårer: Det er begrenset hva historiebøkene kan fortelle oss om Christian Frederiks forhold til kvinner. Romanene om ham er imidlertid langt mer innholdsrike. Her er han malt av Johan Ludvig Lund i 1813. Foto: Digitalt museum

Den 17. mai 1814 fikk vi ikke bare vår egen norske grunnlov, vi fikk også – for første gang på innmari lenge – vår egen norske konge. Som i navnet riktignok var dobbelt dansk: Christian Frederik. De to, loven og kongen, fikk imidlertid helt ulike skjebner. Mens loven fortsatt står ved lag 210 år senere, ble kongen etter bare tre måneder tvunget til å godkjenne en union med Sverige. Dermed var spillet over. 10. oktober 1814 kastet han kortene og forlot landet.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Medier

Ni av ti unge vil ha alders­grense på Tiktok

Bøker

Terapi, antide­pres­siva og datteras alko­hol­misbruk fyller sidene i Joan Didions posthume bok. Men er det kunst?

Ideer

«Careless People» er historien om et selskap som kunne forandret verden til det bedre, men valgte å jage profitten.