Elephant & Castle
Burken
Denne uka kunne man lese noen gode råd på statskanalen om hvordan man skal oppføre seg på Black Friday. På fredag er det nok en gang tid for den store handelsdagen der butikkene legger opp til at kundene skal gå amok og stå og dra i hvert sitt erme av en vinterjakke til 299. Råd nummer 1 var enkelt nok: Dropp primadonnanykkene og raserianfall.
Det er vel og bra, men da jeg leste meg gjennom tipsene fra den tidligere butikkansatte, merket jeg at det var noe som manglet. Mine egne prøvelser fra tida som ferskvaremedarbeider hos Meny begynte å boble til overflaten. Men det var verken kjefting eller mangel på høflighet og tålmodighet som gjorde arbeidsdagen vanskelig.
Nei, det som var aller mest krevende i den utsatte posisjonen bak disken, var den mildt sagt kreative språkbruken blant de garvede ferskvarekundene på Oslos beste østkant.
La meg gi dere noen eksempler, med den 18 år gamle butikkmedarbeiderens imaginære svar i parentes:
«Kan jeg få en burk med en potetsalat?»
(Nei, du kan dessverre ikke det, vi er langt unna riksgrensa til Sverige nå, snakk norsk!!!)
«Jeg skal ha ei dåse med kyllingvinger.»
(Vær så snill og spar meg.)
«Kan jeg få en bunt med sildesalat?».