Kronikk

Var han for radikal for oss?

For ti år siden endret Thomas Piketty samtalen om ulikhet i Norge. Ti år etter vil ikke venstresidas statsminister lytte til den franske ­stjerneøkonomen.

TENKER STØRRE: Økonomen Thomas Piketty sparket for alvor i gang debatten om ulikhet – men fikk lite konkret gjennomslag her i Norge. FOTO: Justin Sullivan, AFP/NTBTENKER STØRRE: Økonomen Thomas Piketty sparket for alvor i gang debatten om ulikhet – men fikk lite konkret gjennomslag her i Norge. FOTO: Justin Sullivan, AFP/NTB

I år er det ti år siden boka «Kapitalen i det 21. århundret» kom på norsk. Boka er oversatt til totalt 40 språk og har solgt over 2,5 millioner eksemplarer. Gjennom de nesten 1000 sidene viser Piketty hvordan avkastningen på kapital har vært større enn avkastningen på arbeid over tid, og hvordan de rikeste i samfunnet akkumulerer en stadig større andel av de totale ressursene. Med boka snudde den franske økonomen Thomas Piketty samfunnsdebatten på hodet, turnerte verden rundt som en rockestjerne og avkrevde verdens politiske ledere gode svar på de økende ulikhetene.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kronikk

Friedrich Hayeks ideer kan ses som en løsning på dagens utford­ringer, snarere enn en årsak til dem.

Israelske ledere har ønsket seg Gaza i flere tiår. Med Trump er veien plutselig kortere.

Kanskje det slett ikke er noen som helst grunn til å lete etter en gjen­nom­tenkt strategi bak Trumps tollsjokk.