Trenger tidlig innsats

Traumene til Marthe Bastøe sitter i kroppen. Når hun ser en skikkelse som ligner den til ekssamboeren, hogger det til i henne. Han avviser selv anklager om vold, men er dømt for mishandling. Aktor fremma forslag om omvendt voldsalarm, men retten mente at det ville være et for inngripende tiltak overfor ham. I lørdagens Klassekampen forteller Bastøe om hvordan det å ha blitt utsatt for vold får konsekvenser for livet etterpå. De som har vært utsatt for vold, fortsetter å være voldsoffer i mange år fordi de ikke kan bevege seg fritt, sier hun.

Mange voldsutsatte lever med en reell risiko for å bli drept. Siden 2000 er 186 kvinner og 27 menn registrert drept i saker hvor partneren er siktet av politiet eller dømt i domstolen, ifølge en oversikt fra VG. Over flere år har myndighetenes arbeid med vold i nære relasjoner fått rettmessig kritikk. Nå står en endring i bruk av omvendt voldsalarm på trappene. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har en ambisjon om at loven skal tre i kraft før påske. Det er bra, for den vil senke terskelen for å ilegge noen omvendt voldsalarm. Samtidig som straffesporet styrkes, må også blikket rettes mot manglene og mulighetene i det forebyggende arbeidet.

Volden kan ha mange ansikter. I Ullensaker kommune har de hatt god erfaring med å tilby kurs i sinnemestring. På Persbråten videregående skole i Oslo underviser helsesjukepleier Nina Syversen Jensen om vold mellom kjærester. Hun opplever at ungdommer mangler kunnskap om hva som er innafor i en relasjon og hva som ikke er det. Jensen forteller om jenter som trenger å lære at kontrollerende oppførsel fra en partner ikke er et uttrykk for kjærlighet. Engasjementet til enkeltpersonersom Nina Syversen Jensen er viktig, men ikke tilstrekkelig i seg selv. Skolen, helsevesenet og kommunene må rigges slik at de kan fange opp ungdommer som står i fare for å utsette andre for vold eller selv bli voldsutsatt. Også den som slår, trenger hjelp til å håndtere følelsene sine og endre handlingsmønster. Det er nødvendig hvis volden skal ta slutt. Det bør ikke være opp til ildsjeler i landets kommuner at dette skjer.