Kulturuka

Smaken av al-Andalus

Spansk nasjonalskatt eller kalifat på fat? Her er fortellingen om en omstridt og sagnomsust matrett.

PRINSENS PAELLA: Den som tilbereder en paella, kalles en «paellero». Her er det britenes prins William som svinger sleiva på Eton i år 2000. Foto: Ian Jones, Reuters/NTBPRINSENS PAELLA: Den som tilbereder en paella, kalles en «paellero». Her er det britenes prins William som svinger sleiva på Eton i år 2000. Foto: Ian Jones, Reuters/NTB

Spanjakken, som vi kalte ham før, har etter 500 år klart å bestemme seg for at landet har en nasjonalrett. Det er paella. Går vi 30–40 år tilbake, er retten beskrevet som «uoffisiell nasjonalrett», men tydeligvis har det foregått en ideologisk samling i bånn. Kødder man med paellaen, fornærmer man i dag hele det spanske folk, fra Gibraltar til San Sebastian.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Film

Oscar-vinner «No Other Land» får kjeft fra uventet hold. Pale­stina­ko­mi­teen stiller seg bak kritikken.

Teater

Styreleder synes de nye Natio­nal­thea­tret-skissene er «flotte».

På tampen

Det er på høy tid å bure Hilma af Klint inne i et tempel.