Han uttrykker forakt for demokratiet, og han hyller volden som politisk virkemiddel. Mye tyder på at USAs neste president blir en fascist.

Det er på tide å bruke F-ordet

Føreren: Fascismen nærer en fantasi om en rasemessig stolt fortid som har gått tapt, den setter sin lit en førerfigur som skal lede et bedratt folk ut av dets åndelige og politiske fangenskap og fremmedgjøring, skriver Espen Hammer. Her fra en Trump-mønstring i Las Vegas i januar. Foto: Patrick T. Fallon, NTB/ AFP

Donald J. Trump kan meget vel bli USAs neste president. Gitt seieren i New Hampshire, MAGA-folkets kontroll over det republikanske partiet samt hans sterke posisjon på meningsmålingene – med ledelse i fem av seks vippestater – vil det være naivt å tro noe annet. Han kan selvfølgelig felles av en de mange kommende rettssakene. Trump er siktet på nesten hundre punkter, og særlig er de to sakene knyttet til henholdsvis forsøket på statskupp og stemmefusk i Georgia svært alvorlige. Høyesterett kan komme til å følge de lokale beslutningene i Colorado og Maine om at han som statsoppvigler ikke skal kunne ha lov til å inneha noen offentlig stilling. Likevel kan det godt tenkes at strategien med å uthale alle prosessene mot ham i den hensikt å kunne redde seg i land i det ovale rommets immunitet, vil virke. Trump har en unik evne til å klare seg i siste øyeblikk og komme seg videre, som alltid med planer for revansj mot sine motstandere.

Med andre ord