Kronikk

Norges forpliktelse

Hvorfor viker utenriksministeren tilbake for å karakterisere massakren på Gaza som folkemord? Fordi det krever handling.

DETTE ER ET FOLKEMORD: Her fra Khan Younis i Gaza tidligere denne uka. FOTO: Mohammed Dahman, NTB/APDETTE ER ET FOLKEMORD: Her fra Khan Younis i Gaza tidligere denne uka. FOTO: Mohammed Dahman, NTB/AP

Vi ser alle hva som foregår i Israels krig mot Gazas befolkning. Det er en massakre mot sivilbefolkningen, kvinner, barn og gamle drepes hensynsløst i tusentall. Halvparten av hus og boligblokker i Gaza er bombet. Skoler, universitet og sjukehus bombes. Gaza gjøres ubeboelig. Det fortsetter, og volden bare øker. Jeg vil også trekke inn de overgrep hæren og de ulovlige bosetterne nå begår på Vestbredden. Det er det samme som skjer på Gaza, bare i mindre målestokk. Hamas’ terrorangrep gjør ikke Israels massakre på sivilbefolkningen i Gaza lovlig.

Alle ser at massakren går langt utover det verden kan tillate. USAs utenriksminister, visepresident og også øverstkommanderende, sier at Israel må holde seg innenfor grensene for humanitærretten, noe som viser at de mener Israel er utenfor lovlig krigføring. Vår utenriksminister, Eide, fastslår at Israel bryter folkeretten og humanitærretten og begår krigsforbrytelser. Internasjonale organisasjoner, FN-organer og folkerettseksperter slår fast at Israels krigføring i Gaza utgjør et folkemord – genocide. FNs avgåtte folkerettsekspert, Craig Mokhiber, slo fast i sitt brev 28. oktober til FN at: «Nok en gang ser vi et folkemord utspille seg foran øynene våre, og organisasjonen vi jobber for ser ut til å være maktesløse til å stoppe det.» Enkelte europeiske statsledere synes å våkne nå og krever straffetiltak mot Israel.

Det er vesentlig forskjell på et folkemord – genocide – og andre krigsforbrytelser som blant annet forbrytelser mot menneskeheten og etnisk rensing. FN konvensjonen er fra 1948 og heter konvensjonen for å forhindre og straffe folkemord. Folkemord defineres i konvensjonens artikkel II: [...] å ødelegge helt eller delvis en nasjonal eller etnisk eller religiøs gruppe, ved helt eller delvis drepe medlemmer av gruppen, påføre fysisk eller mental skade på medlemmer av gruppen, eller påføre gruppen leveforhold som kan føre til at gruppen helt eller delvis ødelegges, med videre.

Det er åpenbart at Israels massakre i Gaza oppfyller kriteriene for folkemord.

Alle FNs medlemsland har underskrevet og ratifisert konvensjonen, deriblant sjølsagt Norge, USA og Israel. De som medvirker til folkemordet, kan sjølsagt også straffes etter konvensjonen.

Et annet spesifikt element i konvensjonen, er artikkel IV. En stats øverste ledere – for eksempel statsminister og president – vil normalt ha immunitet mot straffeforfølgelse så lenge de innehar sine embeter. Dette gjelder ikke for folkemord. Her skal statsledere straffes også mens de innehar sine stillinger. For folkemord gjelder ingen immunitet.

«FN-organer og folkerettseksperter slår fast at Israels krigføring i Gaza utgjør et folkemord»

USAs utenriksminister viker tilbake for å kalle det som skjer med den rette betegnelse – genocide. USA medvirker med sin støtte – økonomisk og ved de bomber og våpen som brukes mot sivilbefolkningen i Gaza. Det er på bakgrunn av dette USAs oppfordring til Israel om å holde seg innenfor folkerettens grenser kan forstås.

Men hvorfor viker vår utenriksminister (og statsminister) tilbake for å karakterisere massakren på Gaza som folkemord og i stedet uspesifisert sier brudd på krigens rett og på humanitærrettens regler? Årsaken finner i folkemordkonvensjonens artikkel I:

De kontraherende parter bekrefter at folkemord, hva enten begått i fredstid eller i krigstid, er en forbrytelse etter folkeretten som de påtar seg å forhindre og straffe.

Det er setningens siste del som er viktig og særegen for denne konvensjonen. Konvensjonen pålegger signaturstatene å stoppe og å straffe folkemord. Dersom den norske regjering (og Stortinget) ser at det skjer et folkemord, er den norske stat forpliktet til å handle.

Her feiler den norske stat – regjeringen og Stortinget – sine rettslige forpliktelser. Statens forpliktelse til å hindre et folkemord oppstår i det øyeblikket staten blir kjent med at folkemord skjer, eller er i ferd med å skje. Dette er klart uttalt også av den internasjonale domstol i Haag (ICJ) i en avgjørelse fra 2007 om folkemordet i Bosnia.

Norge har en særlig forpliktelse til å reagere mot folkemordet. Norge er knyttet til det som nå skjer gjennom Oslo-prosessen, Norges særlige engasjement i konflikten og ved at våpen produsert av norske selskaper brukes i folkemordet.

Statsministeren og utenriksministeren må umiddelbart fordømme folkemordet, i stedet for å komme med tåketale om uspesifiserte brudd på folkeretten og humanitærretten. Krav om handling for å stoppe folkemordet må reises mot Israel, USA og UK. USA og UK er åpenbart medskyldige.

Samme tiltak som er iverksatt mot Russland, må iverksettes mot Israel. Økonomiske blokader må iverksettes, sjøl om det i første omgang vil være et ensidig norsk tiltak. Norske statseide selskaper må stoppe salg av våpen og ammunisjon til Israel. Den internasjonalene straffedomstolen (ICC) må oppfordres til å iverksette gransking av Israels folkemord. Og norsk påtalemakt må gjøre det samme for å oppfylle Norges forpliktelser etter konvensjonen.