Helse

Kjerkol holder Lofoten på pinebenken

Regjeringen vil «styrke den lokale akuttberedskapen», het det i Hurdalsplattformen. To år seinere vil ikke helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svare på hvordan hun forstår formuleringen.

KAMPGLØD: Dette er mottakelsen oppildnede lofotinger ga helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) da hun i går besøkte det nedleggingstruede sykehuset i Gravdal. Foto: Jan Ottar Olufsen, Olufsen MediaKAMPGLØD: Dette er mottakelsen oppildnede lofotinger ga helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) da hun i går besøkte det nedleggingstruede sykehuset i Gravdal. Foto: Jan Ottar Olufsen, Olufsen Media

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ble møtt av tusenvis av demonstranter, traktorer og båter med nødbluss og tyfoner, da hun i går besøkte det nedleggingstruede akuttmottaket i Gravdal i Lofoten.

Flere steder langs den sju mil lange veien fra Svolvær til Gravdal sto demonstranter med fakler og plakater.

– Jeg er på besøk med to ører og en munn, for å først og fremst lytte til og snakke med fagfolkene, møte innbyggerne og representanter fra kommunene. Jeg er opptatt av at vi skal ha en trygg og god akuttberedskap i hele Nord-Norge, sier Kjerkol.

For drøyt to uker siden meldte alle Ap-medlemmer i Vestvågøy, sykehusets vertskommune, seg ut av partiet i protest mot regjeringen. Når Klassekampen snakker med Kjerkol over telefon, har hun akkurat besøkt partifeller i nabokommunen Vågan.

Bakteppet for Lofoten-besøket er et gryende opprør i Nord-Norge. På oppdrag fra Kjerkol har Helse Nord satt i gang en prosess for å finne ut om de kan legge ned og slå sammen funksjoner på sykehusene i landsdelen.

Den såkalte arbeidsgruppe 1 har anbefalt at fire av regionens elleve akuttmottak legges ned, blant annet i Lofoten og Narvik.

Båter, busser og traktorer

Hele Lofoten hadde mobilisert i forkant av ministerbesøket. Ifølge Lofotposten åpnet Høyre-ordfører Vidar Thom Benjaminsen kommunestyremøtet i Vågan med å foreslå en pause for at representantene skulle kunne delta i en markering mot nedleggelsen.

På flere skoler fikk elevene fri for å demonstrere, og en rekke arbeidsgivere ga også ansatte lov til å legge ned arbeidet for å markere tydelig hva de mener.

Kuttforslagene blir nå bearbeidet før Kjerkol og regjeringen skal ta stilling til den endelige anbefalingen i april neste år.

– Helse Nord må løse de store utfordringene vi har med å skaffe tilstrekkelig personell. Tusen årsverk bemannes i dag med overtid eller dyr innleie, så vi er nødt til å gjøre noen endringer for at vi skal klare å oppfylle Hurdalsplattformen, som er veldig tydelig for at vi skal ha gode og likeverdige helsetjenester i hele landet, sier Kjerkol.

Vil ikke svare

I anledning sykehusstriden dro finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Lofoten for drøyt to uker siden. Han ga ingen garantier til de bekymrede lofotingene, men ga sterke
signal om at Hurdalsplattformen ville være styrende for utfallet og at han og Senterpartiet kom til å ha en hånd på rattet.

– Vedum ga uttrykk for at Senterpartiet gjør seg klare til å bruke Hurdalsplattformen til å overkjøre en nedleggingsanbefaling. Hvordan stiller du deg til det?

– Dette er Helse Nord sin prosess. Når Helse Nord kommer med en anbefaling til meg, så vil regjeringen ta sin beslutning i april. Så jeg har ikke flere kommentarer til det, og det var jo det jeg opplevde at også Vedum sa da han var her.

I Hurdalsplattformen, som regjeringen styrer på, heter det at regjeringen vil «utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen».

– Men Vedum er også veldig opptatt av denne formuleringen i Hurdalsplattformen. Hvordan leser du den setningen?

– Det er bakgrunnen for oppdraget til Helse Nord. Når tusen årsverk bemannes med overtid eller innleie, så må vi sikre at vi har en god og likeverdig helsetjeneste i hele landet. Så det har en konsekvens å ikke ta tak i dette. Da vil vi ikke kunne oppfylle Hurdalsplattformen.

– Så du mener at for å styrke den lokale akuttberedskapen, så kan det være riktig å legge ned lokale akuttmottak?

«Min rolle er ikke å bidra til større usikkerhet.»

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)

– Jeg har ikke tatt stilling til noen av forslagene fra arbeidsgruppene. Regjeringen vil behandle saken når Helse Nord har kommet med sin plan og den har vært på brei høring.

– Men mener du det å legge ned lokale akuttmottak, er forenlig med å styrke den lokale akuttberedskapen?

– Vi har gitt Helse Nord et oppdrag for å løse bemannings- og rekrutteringsutfordringene, men regjeringen vil ta sin beslutning først etter at Helse Nord har kommet med sin anbefaling i april.

Venter med å ta stilling

– Hvis vi legger vekk den anbefalingen litt, så er dette dypest sett et spørsmål om hvordan du forstår regjeringsplattformen dere skal styre på. Hvordan leser du formuleringen «styrke den lokale akuttberedskapen»? Er den forenlig med å legge ned lokale akuttmottak?

– Verken jeg eller Trygve Slagsvold Vedum har tatt stilling til arbeidsgruppas anbefaling, fordi vi venter på
Helse Nord sine anbefalinger. Da synes jeg ikke det er riktig å gå inn og vurdere enkeltelementer. Så det får du ikke
noe svar på i dag, og det hadde du sikkert ikke forventet heller.

– Men kan du se for deg et scenario hvor det kan være forenlig med den formuleringen å legge ned lokale akuttmottak?

– Det mener jeg er et formålsløst spørsmål å svare på.

– Er det ikke viktig at velgerne får vite hvordan du forstår plattformen du styrer på?

– Min rolle er ikke å bidra til større usikkerhet. Min jobb er å sørge for at det blir en god prosess og beslutning når regjeringen tar den.

– Mange har uttrykt bekymring for at denne prosessen, uavhengig av utfall, truer Lofotens evne til å holde på folk, om helsepersonell vil til et sykehus som trues med nedlegging hvert sjette eller sjuende år, og om unge tør å ta opp boliglån for å etablere seg et sånt sted. Har du noen tanker om det perspektivet?

– Det er klart at det vekker bekymring når man foreslår endringer. Det er viktig for meg å si at ingen beslutning er tatt. Det er uansett en stor utfordring for Helse Nord at så stor andel bemannes med overtid og innleie.