Helse

Full ordkrig i Helse Nord

Helse Nord sier de mangler fagfolk. Det er fordi de nekter oss å utdanne dem, lyder svaret fra Narvik. «Mild fønvind», sier Helse Nord-topp Skjalg Fjellheim.

I hardt vær: Kommunikasjonsdirektør Skjalg Fjellheim i Helse Nord mente ikke å provosere, men i Narvik ble de provosert. Foto: Marius FiskumI hardt vær: Kommunikasjonsdirektør Skjalg Fjellheim i Helse Nord mente ikke å provosere, men i Narvik ble de provosert. Foto: Marius Fiskum

Da Narviks kommuneoverlege Sverre Håkon Evju gikk i fakkeltog for å bevare byens akuttmottak, sa Helse Nords kommunikasjonsdirektør Skjalg Fjellheim til NRK:

«Hvis Evju vet om et hemmelig sted i Nord-Norge hvor det produseres helsepersonell, må han gjerne informere offentligheten om hvor det er.»

Det frustrerte Hanne Sommersel Ulstein, som er seksjonsleder for røntgenavdelingen i Narvik. I en e-post sendt til Fjellheim og Helse Nord-direktør Marit Lind, skriver hun at det hemmelige stedet finnes: det er store og små sykehus.

Men ifølge Ulstein nekter Helse Nord dem å utdanne radiologer.

«Hvis du som kommunikasjonssjef for HN ikke forstår at den viktigste plassen å produsere helsepersonell er på sykehus bør du ta hatten din og gå», skriver hun i e-posten.

«Galskap satt i system»

Om han ikke skal gå av, får i alle fall Fjellheim så hatten passer. Han avviser at han gikk inn for å provosere.

– Som jeg kjenner narvikingene, så har de sin humoristiske sans og sitt gode humør i behold. Med tanke på alt det som florerer i nordnorske lokalaviser, så er denne kommentaren fra meg en mild fønvind. Jeg forstår ikke opphisselsen for å være helt ærlig, sier Fjellheim.

Ulstein ønsker ikke å kommentere e-posten hun sendte ledelsen, utover å understreke budskapet.

– Man må tilføre midler for å utdanne flere, sier hun.

Toppsjef i Helse Nord Marit Lind har ved flere anledninger trukket fram røntgen som et fagfelt hvor de sliter med rekrutteringen.

«Vi hadde en situasjon i går på UNN i Tromsø hvor direktøren meldte fra om at det var kritisk behov for røntgenleger. Vi klarte ikke å skaffe det fra vikarbyrå heller», sa hun til Klassekampen 8. november.

I e-posten skriver Ulstein at sykehusene i både Narvik og Harstad har hatt mulighet til å rekruttere folk som vil bli røntgenleger, men at Helse Nord har sagt nei til å opprette plasser for dem som ønsker å spesialisere seg innen feltet.

«Hvordan tror man at det blir flere, når man ikke får lov til å utdanne radiologer, når eneste plass å utdanne radiologer er på sykehus! Dette er jo galskap satt i system», skriver Ulstein.

Flytter sørover

Som David Nystad, overlege i anestesi i Narvik, sa til Klassekampen 10. november, fikk sykehuset i sommer nei til å opprette en såkalt LIS2-stilling på radiologi, til tross for at de mente de hadde en egna kandidat. Kandidaten var Kevin Wang.

– Jeg har tilhørighet først og fremst til Narvik. Det er her jeg har familie, også har jeg litt i Trondheim. Så da var alternativet å søke seg til Trondheim, sa Wang til Klassekampen i november.

Ifølge e-posten fra Ulstein skyldes neiet at de ikke har råd, fordi «det mangler så mange radiologer i Tromsø at vi bokstavelig talt kaster penger etter vikarer og driver med trippel overtidsbetaling».

Hun skriver videre at Wang kunne ha vært en ressurs for Narvik og Helse Nord i 40 år. Likevel fikk hun et nei, «og dermed med viten og vilje lar man en ung lege som ville bli radiolog og være i HN og i Narvik heller dra sørover til St. Olavs».

«Dette er jo galskap satt i system.»

Seksjonsoverlege Hanne Sommersel Ulstein i en epost til ledelsen

Mild sommerbris i nord

Skjalg Fjellheim understreker at han snakket om Nord-Norge som helhet, og ikke Narvik spesielt.

– Debatten i Nord-Norge er preget av en mangel på erkjennelse av et enormt problem, både i dag og om noen år, sier han.

– Er det noe i det Ulstein skriver, at hvis man trenger radiologer, så burde man kanskje utdanne dem?

– Ja, det er klart at man må utdanne radiologer. Så må vi se hvordan vi kan bruke den ekstrabevilgningen best mulig på målrettede tiltak, sier han og viser til at Stortinget har gitt Helse Nord 240 millioner kroner.

– Men hvis man trenger radiologer og bruker masse penger på å leie dem inn, er det da lurt å si nei til å utdanne kandidater som har lyst til å være i nord?

– I utgangspunktet høres det ut som en dårlig idé. Men jeg kjenner ikke denne saken i detalj, så det er vanskelig for meg å gi et konkret svar. Men at vi har en mangel, er et uomtvistelig faktum. Det er en situasjon som har vart lenge, og som har kommet til et punkt hvor det har blitt en fare for pasientbehandlingen.

Han påpeker at radiologmangelen har blitt et stort problem på de to store sykehusene, i Bodø og Tromsø.

– I Narvik har du full røntgenstab som også avlaster Tromsø.

– Ja, jeg ser den. Men jeg kan ikke gå inn i detaljene. Hvor mange radiologer som jobber i Narvik, det kan jeg ikke uttale meg om.