Først én, så to demokratiske kandidater har blitt tilbudt 20 millioner dollar for å stille mot propalestinske Rashida Tlaib i Michigan.

Hun har pengene mot seg

STERKE KREFTER: Kongressrepresentant Rashida Tlaib er en høylytt Israel-kritiker i USA. Nå legger motstanderne hennes penger i potten for å utfordre henne. FOTO: ANNA MONEYMAKER, GETTY/AFP/NTB

Natt til i går stilte kongressmedlem Rashida Tlaib fra Michigan seg opp foran Det hvite hus i Washington. Der leste hun opp navn etter navn fra en liste over de rundt 15.000 palestinerne som hittil er drept i Gaza-krigen, som brøt ut etter 7. oktober.

Lista blir mye lengre dersom våpenhvila bryter sammen, advarte hun. Tlaib er blant USAs tydeligste kritikere av Israels krig. Det kan politiske rivaler tjene stort på – bokstavelig talt.

Onsdag kom det fram at en kandidat for Demokratene i Michigan er tilbudt 20 millioner dollar for å trekke seg fra valget til Senatet for heller å stille mot Tlaib til Representantenes hus. Han blir den andre Michigan-kandidaten som i løpet av de siste par ukene er tilbudt et millionbeløp av proisraelske lobbygrupper.

Proisraelsk lobby

Demokraten Nasser Beydoun la natt til tirsdag ut en video på sosiale medier der han antyder at tilbudet kom fra den mektige proisraelske lobbyen American Israel Public Affairs Committee (Aipac).

«Selv om de visste hvor jeg står når det gjelder Aipacs innflytelse på valgene våre og utenrikspolitikken, var den proisraelske lobbygruppa frekk nok til å anta at jeg ville vurdere å ta en krone fra dem», sa Beydoun i videoen.

Michigan-demokrat Hill Harper, som fikk tilsvarende tilbud i oktober, sa at det ikke var hans intensjon at en «privat telefonsamtale» skulle bli offentlig kjent. Det ble den likevel gjennom en Politico-avsløring.

«En av Aipacs største givere tilbød 20 millioner dollar hvis jeg droppet ut av det amerikanske senatet for å stille mot Rashida Tlaib», skrev Harper på sosiale medier, og la til: «Jeg sa nei. Jeg lar meg ikke sjefe rundt, mobbes eller kjøpes».

Aipac avviser overfor Detroit Free Press anklagene.

Forener og splitter

Palestinsk-amerikanske Rashida Tlaib er i hardt vær i USA etter kommentarer om Gaza-krigen. I november stemte 234 mot 188 i Representantenes hus for å sensurere henne. Deretter krevde republikanere i Michigan Tlaibs avgang.

Tlaibs krav er permanent våpenhvile. Det gjentok hun foran Det hvite hus i går.

Det er pengesterke krefter som nå mobiliserer for å svekke Tlaib og hennes meningsfeller. Proisraelske lobbygrupper i USA, særlig Aipac og Democratic Majority for Israel (DMFI) bidro med rundt 43 millioner dollar til den forrige valgkampen, ifølge The Guardian. DMFI har etter krigsutbruddet lansert en svindyr reklamekampanje mot Tlaib. Der anklages hun for å «stå på feil side av historien».

Folkelig press

Israel mottar årlig 3,8 milliarder dollar i støtte fra USA. Nå jobber president Joe Biden for å få gjennom en tilleggsfinansiering på 14 milliarder dollar i forbindelse med krigen.

Selv om motstanden er sterk fra kolleger både i Kongressen og i Demokratene, er det mange amerikanere som stiller seg bak Tlaib. Propalestinske protester har funnet sted over hele USA de siste ukene, og et flertall av amerikanere støtter våpenhvile, ifølge en Ipsos-måling fra midten av november.

Gaza-krigen splitter det demokratiske partiet, men ifølge Politico får det folkelige presset enkelte politikere til å endre ståsted. Minst tre demokratiske senatorer oppfordrer åpent til våpenhvile. Det samme gjør 18 demokrater i Representantenes hus.

Dessuten har et innlegg på sosiale medier signert Biden skapt spekulasjoner om hvorvidt den urokkelige Israel-støtta kan slå sprekker, melder Al Jazeera.

«Å fortsette på stien av terror, vold, drap og krig er å gi Hamas det de vil ha,» skrev han.

Dagen etter gjentok talsperson for nasjonal sikkerhet, John Kirby, administrasjonens støtte til Israels krig.