Seigpining

Denne uka tok en kaffetørst Trygve Slagsvold Vedum turen til Lofoten. Anledningen var forslaget fra en arbeidsgruppe i Helse Nord om å legge ned akuttavdelinger i Lofoten, Narvik og på Helgeland, i tillegg til flere fødestuer. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad har omtalt forslaget som uklokt og har sagt at hun ikke kan støtte en sentralisering. Vedum ordla seg noe mer uforpliktende, men finansministeren var kanskje så tydelig som han kan tillate seg å være når han snakker om et annet departements område. Politikerne avgjør, understreket Vedum og la til at akuttilbudet ifølge Hurdalsplattformen skal styrkes, ikke svekkes. Han vil finne en god løsning sammen med Ap, sa han. Ap-medlemmer i nord melder nå at de skulle ønske helseminister Ingvild Kjerkol var like tydelig.

Om Helse Nord ikke har pugga Hurdalsplattformen, leser de i alle fall aviser. De oppfatter også politiske signaler før de skal sende sitt forslag på høring. Det er blitt tydelig de siste ukene at i alle fall forslaget om å legge ned akutten i Lofoten, er politisk dødt. Det samme bør gjelde for Narvik. På Stortinget har Arnstad støtte fra sentrale Ap-representanter, samt store deler av opposisjonen. Regjeringen avgjør, og Kjerkol vil trolig ikke sette sitt stempel på et så dramatisk kutt uten en tommel opp fra Støre og Vedum. Det kommer hun neppe til å få, i alle fall ikke slik tonen er fra Vedum nå.

Saken avgjøres først i vår. Spørsmålet er hvorfor en hardt prøvet regjering skal utsette seg selv og folk i nord for denne seigpiningen. For innbyggerne er usikkerheten vanskelig å leve med. Flere sykehus sliter med rekrutteringen, og kuttforslagene gjør det neppe lettere å tiltrekke seg fagfolk. Altså virker utredningen mot sin hensikt. Også for regjeringen er prisen høy. Det siste Støre og Vedum trenger, er det de har fått i en tidlig julegave fra Helse Nord: et gryende distriktsopprør. Vestvågøy Ap har allerede lagt seg selv ned, og i Vågan renner utmeldingene inn fra Aps folk. Det kan ikke være lett for Støre å se at medlemmene i nord tilbringer adventstida i fakkeltog. Hvis nedlegging av akutten er så uaktuelt som Vedum gir uttrykk for, er det ingen grunn for at Ap skal vente med å si det høyt og tydelig.

Leder