Teater

Med ved skal mannen lokkes

Mannlig identitet er et bærende tema i Det Norske Teatrets iscenesettelse av «Heil ved».

Ro i sjela: Det Norske Teatrets «Heil ved» maner fram en meditativ tilstand, men vår anmelder tar seg i å lure på om både bygdelivet og mannen eksotiseres og romantiseres. Foto: Dag JenssenRo i sjela: Det Norske Teatrets «Heil ved» maner fram en meditativ tilstand, men vår anmelder tar seg i å lure på om både bygdelivet og mannen eksotiseres og romantiseres. Foto: Dag Jenssen

Heil ved

Det Norske Teatret

Av Lars Mytting

Regi: Erik Ulfsby

Med:

Jon Bleiklie Devik, Christian Ruud Kallum, Stein Torleif Bjella med flere.

Hvorfor kjenner vi på slik en ro når vi kan hvile oss foran de flakkende flammende i et bål? Hvorfor skaper det å se gnister fra flammene virvle opp i nattelufta, en særegen form for tilfredshet? Som om det – et eller annet sted dypt inne i alle mennesker, i vårt urgamle DNA – finnes en kode for bålets nøkkelrolle for overlevelse. Det at mennesker for hundretusener av år siden lærte å gjøre opp ild, og dermed kunne varme seg og lage mat over et bål, skulle bli avgjørende for vår utbredelse som art. Derfra er det kanskje ikke så fjernt å tenke at noe av den samme roen kan fremkalles av alt som leder frem mot dette bålet – sankingen, hoggingen, kløyvingen, stablingen, tørkingen og fyringen.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Teater

Teater

I kunn­ska­pens katedral

Ei magisk vandring rundt i eitt av landets vakraste bygg, men der historiene som blir fortalde, diverre ikkje er gode nok.

Teater

Brand

Brand slik du aldri har sett han, men truleg tydelegare enn nokon gong før.

Teater

Draum om hausten

Nationaltheatrets «Draum om hausten» er godt teater, men det er også mer melodramatisk enn det hadde trengt å være.