Fordi Helse Nord mangler folk, kan en rekke akuttmottak bli lagt ned. Narvik er et av stedene som står i fare for å miste akutten. Det til tross for at sykehuset ikke har mangel på fagfolk, sier David Nystad, tillitsvalgt for overlegene.
– Vi rekrutterer godt, sier han og legger til at det bare er én ubesatt stilling blant alle yrkesgrupper på de nedleggingstruede avdelingene.
– Det ville være helt uforsvarlig å legge ned akutten. Det vil forringe helsetilbudet for en stor befolkning i Ofoten og Indre Troms. Liv vil gå tapt, sier Nystad.
Har ikke oversikt
Klassekampen har kartlagt alle norske 113-utrykninger over fem år og plassert disse på postnummer. I området til Narvik har flere steder responstid på over en halvtime og opp mot 46 minutter. 50 av 61 postnumre som må vente over en time, er i nord.
Tirsdag legger en arbeidsgruppe i nettopp Helse Nord fram forslag til kutt for hundrevis av millioner.
Bakgrunnen er at Helse Nord sliter med rekrutteringen og dermed får skyhøye vikarregninger.
Helsepolitisk talsperson i Rødt Seher Aydar har spurt helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) hvilke sykehus som sliter med rekrutteringen. Kjerkol svarer at de ikke har tall på sykehusnivå.
Aydar mener ministeren og Helse Nord har skapt et bilde av at lokalsykehusene er umulige å bemanne.
– Jeg har snakket med tillitsvalgte og ansatte og fått et annet bilde, sier hun.
Helseministerens svar er urovekkende, mener Aydar.
– Jeg er redd Helse Nord kaster barnet ut med badevannet ved å fjerne gode fagmiljøer på lokalsykehusene for å sentralisere på store sykehus med rekrutteringsutfordringer, sier hun.
Aydar mener Helse Nords planer må basere seg på hva lokalbefolkningen og ansatte trenger.
– Helsepersonell er ikke brikker man bare kan flytte hvor man vil. Folk i Narvik og Lofoten har venner, familie og naboer. Det er sånn vi vil at det skal være, at det folk bor i hele landet.
Ville ikke til Tromsø
David Nystad i Narvik tror Helse Nord gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis de svekker sykehuset.
– Vi er ledet fra Tromsø, som har hatt kronisk mangel på røntgenleger. Samtidig har Narvik seks faste, og vi avlaster Tromsø, sier han.
I Tromsø ligger Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Helse Nord-sjef Marit Lind sa til Klassekampen onsdag at de nylig trengte røntgenlege der og ikke klarte å få det fra vikarbyrå engang.
Kevin Wang vil spesialisere seg til å bli røntgenlege. Han ville gjerne være i Narvik, men Tromsø var uaktuelt. Narvik fikk imidlertid nei til å ansette ham.
«Det ville være helt uforsvarlig å legge ned akutten.»
— David Nystad, tillitsvalgt
– Jeg har tilhørighet først og fremst til Narvik. Det er her jeg har familie, også har jeg litt i Trondheim. Så da var alternativet å søke seg til Trondheim, sier Wang.
– Vi gjør hverdagskirurgi
Nystad mener Narvik gjør det han kaller hverdagskirurgi langt mer effektivt enn Tromsø.
– Store sykehus har store systemer som koster mye penger, sier han.
Dessuten stiller Nystad seg undrende til hvordan en nedlegging skal løses med tanke på kapasitet og transport. Store deler av vinteren er det ikke mulig å komme til Tromsø med helikopter.
– For hver som blir operert, er det opptil ti som blir vurdert. De skal også sendes fram og tilbake og utsettes for smertefull transport. Det blir ekstrem overbelastning av transportsystemet. Og stedene de skal sendes til, der er det ikke plass, det er ikke folk, sier han.
Nystad sier det er de store sykehusene, som i Tromsø, som har rekrutteringsproblemer. Helse Nord har sagt at de skal snu alle steiner, men Nystad mener de har latt den viktigste ligge i ro.
– Det de burde spørre seg, er hvorfor de ikke klarer å rekruttere til de store sykehusene.
Skal se på totalen
Helse Nord-sjef Marit Lind understreker at de ikke har tatt avgjørelser ennå. Hun mener prosessen er forsvarlig. Lind sier de har kontroll på det store bildet, men mangler eksakte tall på hvor det mangler folk.
– Det enkelte foretaket har god oversikt over hva som mangler på de forskjellige stedene. Men når vi skal aggregere det opp til en plan som beskriver regionen, må vi ha sammenlignbare tall. Det er det vi ikke har, sier hun.
Hun sier også at de binder opp store ressurser på vaktordninger som tjener veldig få pasienter.
– Så rekrutteringssituasjonen på det enkelte stedet er ikke nødvendigvis utslagsgivende for om det skjer en endring akkurat der. Det er jo totaliteten vi må se på.
Retting 10. november 2023: I den opprinnelige saken kom vi i skade for å bruke feil etternavn på Kevin Wang. Dette er rettet.