«En horribel, ubeskrivelig situasjon». Disse ordene bruker den palestinske legen «Seham» om forholdene blant de fordrevne på Gazastripa i dag.
I en Whatsapp-melding til Klassekampen skriver hun: «Det er nesten ingen medisinske tjenester igjen. Nylig har vi begynt å behandle barn med feber med bare en skje al-Akamol (Paracet, journ.anm.) om dagen, slik at så mange andre barn som mulig kan få litt de også. Kan du forestille deg hvor ille dette er?»
Klassekampen kjenner Sehams identitet, men bruker av sikkerhetsmessige grunner ikke hennes virkelige navn i denne artikkelen.
Lus, skabb og veggedyr
Seham jobber på et palestinsk sykehus i Midt-Gaza og hjelper også fordrevne som befinner seg i en FN-skole i nærheten.
«Jeg prøver å hjelpe til så godt jeg kan, men situasjonen på disse skolene er ikke til å beskrive med ord. Folk lever praktisk talt oppå hverandre, det finnes så å si ingen mulighet for å opprettholde hygiene. Vi ser at smittsomme sykdommer er utbredt, og at de øker i omfang blant de fordrevne», skriver hun.
«Vi ser lus, skabb og veggedyr. På noen av skolene er det meldt om tilfeller av meslinger og andre smittsomme sykdommer».
Snart 10.000 drepte
I dag er det en måned siden Hamas gikk til en offensiv som drepte 1400 israelere, de aller fleste sivile.
Israel innførte da full blokade og erklærte krig mot Gazastripa. Siden er nesten 10.000 palestinere på stripa drept. I tillegg er 25.000 skadd og 1,5 millioner drevet på flukt.
Fram til fredag har 100 lastebiler med bistand fått slippe inn på Gazastripa over Rafah-overgangen mot Egypt, ifølge avisa Times of Israel. Flere bistandsorganisasjoner, også i FN, har beskrevet dette som «en dråpe i havet».
Matmangel
Ifølge FN-organisasjonen OCHA får folk på Gazastripa nå 92 prosent mindre vann enn før 7. oktober. Gjennomsnittlig ventetid for å få tak i halvparten av en normal brødrasjon er 4–6 timer.
På bakken i Midt-Gaza forteller Seham om mange i FN-skoler som venter på å få tildelt et måltid.
«Noen familier må klare seg uten mat i et par dager», skriver hun.
OCHA melder at strømmen har vært helt borte i 21 dager, og internett er for det meste nede.
Seham skriver til Klassekampen at internettilgangen så å si er borte, men at de innimellom har nok til å melde hverandre på chattetjenester, men ikke til å snakke via nettelefoni.
«Noen selger tilgang til nett i 30 minutter om dagen», forteller hun.
Helsekrise
Ifølge OCHA er over en tredel av sykehusene og nesten to tredeler av primærhelsetjenester stengt ned. Det er kritisk mangel på medisiner, blodprodukter og sykehusutstyr. OCHA skriver at Israel har beordret evakuering fra alle de 13 sykehusene som fortsatt er i drift i Nord-Gaza. Drivstoff til å forsyne sykehusene med strøm er tungt rasjonert.
Dette skjer i en situasjon der nesten 25.000 palestinere på Gazastripa er meldt såret. OCHA trekker også fram noen grupper som særlig er i faresonen: 1000 pasienter med nyresvikt, 9000 kreftpasienter og 130 nyfødte i kuvøser.
Fortsatte angrep
Israel angrep fortsatt Gazastripa for fullt i går. Israelske soldater kjempet ifølge NTB fra hus til hus mot Hamas-styrker på den tett befolkede stripa.
«Vi har soldater på bakken: infanteri, panser og ingeniørstyrker. De kjemper, og de styrer ildgiving fra lufta», sa talsperson Jonathan Conricus i den israelske hæren (IDF) til tv-kanalen CNN.
Conricus sa at innsatsen er konsentrert rundt «undergrunnsinfrastruktur», altså Hamas’ nettverk av tunneler.
«Kan du forestille deg hvor ille dette er?»
— «Seham», palestinsk lege
Ifølge helsedepartementet i Gaza ble over 200 mennesker drept i israelske angrep mot den nordlige Gazastripa og Gaza by gjennom natt til i går. Ifølge Israels hær var 450 mål på Gazastripa bombet det siste døgnet.
Hæren hevdet også å ha tatt over et militærkompleks på bakken i Gaza. Ifølge militæret ble flere Hamas-krigere drept under operasjonen. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold, skriver NTB.
FN-bønn om våpenhvile
Topplederne for flere sentrale FN-organisasjoner kom i går med en sjelden felles uttalelse der de ber om «umiddelbar humanitær våpenhvile» i Gaza.
«I nesten en måned har verden sett med sjokk og skrekk hvordan situasjonen har utviklet seg i Israel og de okkuperte palestinske områdene, og hvordan tallet på tapte og ødelagt liv har økt raskt», skriver lederne for blant annet Unicef, Verdens matprogram (WPF) og Verdens helseorganisasjon (WHO), og beskriver de forferdelige tapene på begge sider siden Hamas’ angrep på Israel 7. oktober.
«En hel befolkning er beleiret og under angrep i Gaza. De nektes adgang til det nødvendigste for å overleve, de bombes i sine hjem, tilfluktssteder, sykehus og gudshus. Dette er uakseptabelt», skriver FN-toppene, og ber samtidig Hamas løslate over 240 gisler som ble bortført til Gazastripa 7. oktober.
FN-lederne ber begge sider oppfylle sine folkerettslige forpliktelser mens krigen raser videre. De sier også at mer mat, vann, medisin og brensel må slippe inn for å hjelpe befolkningen i Gaza.
«Vi trenger en umiddelbar humanitær våpenhvile. Det har gått 30 dager. Nok er nok. Dette må ta slutt nå», heter det i uttalelsen.
Ifølge FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), er i alt 79 FN-ansatte drept på Gazastripa siden krigen startet.
Flydropp fra Jordan
Jordans kong Abdullah sa i går at landets flyvåpen har sluppet nødhjelp fra fly til et jordansk feltsykehus i Gaza.
Ifølge kong Abdullah skjedde flydroppet ved midnatt natt til i går.
Den israelske hæren hevder mandag morgen at det var de som koordinerte nødhjelpsleveransen med Jordan.
Flere land i Midtøsten og i Latin-Amerika har kalt hjem ambassadører og annet diplomatisk personale fra Israel i forbindelse med krigen mellom Israel og Hamas.
I går meldte også Sør-Afrika at de hadde beordret alle sine diplomater hjem fra Israel for å sende et signal om sin bekymring knyttet til situasjonen i Gaza.