Gaza ble kalt verdens største utendørs fengsel av Human Rights Watch. Det var i 2022, lenge før Israel teppebombet den lille enklaven. I helga intensiverte Israel angrepene og brukte etter alt å dømme enda større bomber. Ekstra urovekkende er det at internett og telefoni ble stengt samtidig med den kraftige bombingen. Det gjør at helsepersonell bruker lang tid på å finne de skadde. Folk får ikke kommunisert med sine nærmeste, og verdenssamfunnet får ikke se hvordan Israel nå ødelegger Gaza. Det er uker siden hjelpeorganisasjonene advarte om en humanitær katastrofe. Siden har det blitt mye verre. Uten vann, fungerende avløp, strøm eller medisiner vil mange flere liv gå tapt. Smittsomme sykdommer vil spre seg. Kroniske pasienter vil dø uten medisiner. Matmangel kan ifølge FN føre til at den offentlige orden bryter helt sammen.
I FNs hovedforsamling var det fredag stor støtte for Jordans forslag om våpenhvile. Norge var blant landene som stemte for Jordans forslag, mens flere av våre naboland avsto fra å stemme. Bare 14 land stemte mot våpenhvile. FNs generalsekretær António Guterres har fått kritikk fra Israel og enkelte andre land fordi han sa at angrepet til Hamas 7. oktober, som tok livet av 1400 i Israel, ikke skjedde i et vakuum. Guterres tok i den samme uttalelsen utvetydig avstand fra Hamas’ angrep i Israel. Hvis Israel fortsetter som nå, vil Guterres få stadig mer rett. Den fortvilelsen, ydmykelsen og de lidelsene det palestinske folket nå utsettes for, vil avle mer vold. Det er ikke mange utenfor Israel som tror at det er mulig å rykke Hamas opp med rota og derigjennom sikre fred.
Er det mulig å stoppe Israels krigføring? Et lite lyspunkt er at støtta til Gazas befolkning nå blir mer synlig rundt om i verden. I helga demonstrerte opp mot 100.000 i London til støtte for palestinerne, ifølge The Guardian. I Tyskland er mange ute på gata og viser sin solidaritet, slik vi skriver om i en stor reportasje i dagens avis. I Oslo møtte flere hundre opp til en demonstrasjon lørdag for fred i Israel og på Gazastripa. En resolusjon fra FNs hovedforsamling stanser dessverre ikke bombene. Det er langt fram til fred, men en folkelig mobilisering rundt om i verden for våpenhvile vil legge press på verdens ledere.