I flere år kjempet fagforeninger i byggebransjen for et forbud mot innleie av arbeidere fra bemanningsselskaper. I år fikk de det i Oslo, Viken og Vestfold. Forbudet er allerede under ild fra EØS-overvåkingsorganet Esa, men en kartlegging Bygningsarbeidernes Fagforening har gjort på 39 byggeplasser i regionen, kan tyde på at det har den effekten de håpet på:
- Bruken av innleie stuper, og forbudet overholdes.
- Flere ansettes direkte i byggebedriftene.
– Innleie fra bemanningsselskaper var en låvedør for å holde seg med løsarbeidere på dårlige vilkår. Nå er den i stor grad stengt, sier leder Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening til Klassekampen.
Stort omfang
I tilsvarende kartlegging fra 2019 var oppsummeringen at 35 prosent av arbeidet på byggeplasser i Oslo-regionen ble utført av innleide. 80 prosent av innleien skjedde gjennom bemanningsselskaper, og fagforeningen mente å påvise at 80 prosent av innleien var ulovlig, fordi den ikke var basert i en avtale med de tillitsvalgte i en tariffbundet bedrift.
Utviklingen med stadig mer innleid arbeidskraft kom i kjølvannet av EUs østutvidelse, og en stor andel av innleide bygningsarbeidere kommer fra østeuropeiske land. Det førte også over tid til at bemanningsselskapene ble større, i antall arbeidere, enn de store byggefirmaene.
Fra 2007 til 2019 ble tallet på fast ansatte tømrere og betongarbeidere i de seks største byggefirmaene redusert fra 1103 til 795.
Parallelt med økningen i innleie ble fagforeningene i byggebransjen svekket. En undersøkelse fra Samfunnsøkonomisk analyse i 2018 viste at organisasjonsgraden i bransjen hadde sunket fra 21 prosent i 2004 til 13 prosent i 2017.
Ansetter flere
I årets rapport mener bygningsarbeiderforeningen de kan vise at flere store byggefirmaer har respondert på regelendringene med å satse mer på egne ansatte.
– Flere produksjonsbedrifter har ansatt flere. Det var intensjonen, og det er bra. De har landet på en strategi med å ha økt egenbemanning for å ha fleksibiliteten de før hadde gjennom innleie fra bemanningsbyrå, sier Espe.
– Så årets rapport er en gladnyhet, sammenliknet med tidligere år?
«Bemanningsbransjen er et problem for hele arbeidslivet.»
— Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes Fagforening
– Ja. Det er i alle fall et vendepunkt, håper vi. Vi er ved en korsveg. Det kan gå i ulike retninger. Vi ser tendenser til positiv utvikling som vi ikke har sett på mange år. Regelverket har effekt.
Advarer mot omgåelse
Selv om hovedinntrykket i rapporten er positiv, finnes det unntak. Av 39 kartlagte byggeplasser anslår de at 18 er «helt friskmeldt fra bruk av ulovlig innleie og bruk av bemanningsforetak». Ved 21 er det fortsatt utfordringer.
– Alt er ikke rosenrødt. Vi ser en del omgåelser, som forventet. Det er behov for å følge opp regelverket og tette hull, sier Espe.
Han viser til tre utfordringer: Noen selskaper fungerer i praksis som reine bemanningsselskaper, men har omregistrert seg til å være produksjonsbedrifter. Det er lov innenfor de nye reglene å leie inn arbeidere fra andre produksjonsbedrifter. For det andre er det gråsoner mellom hva som kan kalles underentreprise, og hva som reelt bare er skjult innleie av arbeidskraft. Og for det tredje skjer det midlertidige ansettelser foreningen mener er på kant med lovene.
EØS-strid
Esa, overvåkingsbyrået for EØS-avtalen, har innledet en prosess mot de nye norske innleiereglene, inklusive forbudet i byggebransjen i Osloregionen. De mener det strider mot EUs vikarbyrådirektiv, som Norge har sluttet seg til. Regjeringen har så langt stått på sitt, og mener reglene er innafor hva EØS-avtalen åpner for. Espe er glad for at regjeringen står på sitt.
– Om Norge blir dømt i Efta-domstolen og tvinges til å gjøre endringer i innleiereglene, vil det stille EØS-avtalen i et nytt lys. Alt snakk om at norske arbeidslivsregler skal ha forrang, vil da bli lagt dødt, sier han.
Fellesforbundet, som Bygningsarbeidernes Fagforening er del av, åpner sitt landsmøte på fredag. Espe håper landsmøtet drar lærdommer av innleieforbudet.
– Forbundet bør jobbe for at bemanningsbransjen avvikles i sin nåværende form. Bemanningsbransjen er ikke bare et problem i bygg, eller i Oslo-regionen – den er et problem for hele arbeidslivet. Forbudet vi har fått, viser at det må kraftigere lut til. Det kan være gode grunner til å se på andre bransjer og ta i bruk forbud, sier han.