Bistanden må bestå

Ei uke har gått siden Hamas’ brutale angrep. Over 1300 mennesker ble drept, og rundt 150 bortført. De fleste var sivile israelere. I etterkant har den internasjonale bistanden til Palestina vært under hardt press. Flere vestlige land har diskutert om de skal stoppe eller fryse pengene som går til den palestinske befolkningen. Tirsdag bestemte den danske regjeringen seg for å pause deler av utviklingshjelpa. Det samme gjorde Sverige. Saken skaper uenighet blant EU-landene.

I Norge har Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti tatt til orde for å fryse støtta som går til palestinske selvstyremyndigheter. På NRKs «Politisk kvarter» sa KrFs Dag-Inge Ulstein at dette må gjøres for å sikre at Norge verken direkte eller indirekte støtter Hamas. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) svarer at norske bistandsmidler kontinuerlig kontrolleres, men vil ikke gå med på bistandsstopp.

Det er ikke noe som tilsier at norske skattepenger havner i hendene til Hamas. Pengene som går til palestinske selvstyremyndigheter går til å bygge opp grunnleggende infrastruktur, som elektrisitet, skolegang og helsetilbud. Beskjeden fra internasjonale hjelpeorganisasjoner er klar: Ikke slutt å sende penger. Også Egypt og Jordan, land som grenser til Palestina, frykter konsekvensene. Det er feil av vestlige land å straffe den palestinske sivilbefolkningen for terrorhandlingene til Hamas.

Lørdag ettermiddag kunngjorde Israel at de er klare for koordinerte luft-, bakke- og marineoffensiver mot Gaza. Søndag opplyste den israelske hæren at de bare venter på klarsignal fra regjeringen før de angriper Gazastripa. Allerede har Israel gjennomført luftangrep mot over 6000 mål. Over 2228 mennesker er drept på Gazastripa, blant dem over 700 barn, ifølge Gazas helsedepartement. FN har anslått at 1 million mennesker er drevet på flukt som følge av luftangrepene. Dette er ikke tida for symbolpolitikk. Framover vil palestinerne trenge vestlige lands pengestøtte mer enn noen gang.