Utenriksdepartementet kom lørdag med en offisiell uttalelse hvor de fordømte Hamas sine angrep på sivile israelere og ba om en umiddelbar stans i angrep og voldshandlinger.
Siden da har Israel gått til voldsomme motangrep.
Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen, ber norske myndigheter være like tydelige i fordømmelsen av Israels blokade og angrepene på sivile i Gaza.
Frykter for sivile
Israel har innført en «full beleiring» av Gazastripa. Mandag morgen kuttet de all innførsel av livsnødvendigheter som mat, drivstoff, strøm og vann til de over to millionene sivile som er fanget i Gaza.
«Vi sloss mot menneskelige dyr og oppfører oss deretter», sa Israels forsvarsminister Yoav Gallant i forbindelse med blokaden.
– Israel bruker dehumaniserende retorikk om palestinerne. Norske myndigheter må være klare i sin fordømmelse av angrep og kollektiv avstraffelse mot palestinske sivile, sier Khateeb.
Hun er klar på at angrep på sivile, enten de er israelere eller palestinere, er å regne som krigsforbrytelser. Blokaden av Gaza mener hun er et soleklart tilfelle av kollektiv avstraffelse som er forbudt etter folkeretten.
Khateeb mener Israel nå jobber etter to mål.
– Det ene målet er hevn og å gjenopprette bildet av statsminister Benjamin Nethanyahu som en sterk mann. Angrepet fra Hamas var et stort nederlag for ham og militæret, sier Khateeb.
– Det andre er å utslette Hamas som bevegelse. Det tror jeg er umulig å gjøre militært, sier Khateeb.
Desperat situasjon
Leger uten grenser har folk på bakken i Gaza. Organisasjonen slutter seg til oppfordringen om å legge press på Israel for å avslutte blokaden.
– Dette kan bli total katastrofe. Det er tusenvis av sårede. Kapasiteten er sprengt. Det er tomt for medisiner. Nødaggregatene som brukes når strømmen går, er i ferd med å gå tomme for drivstoff, sier Morten Rostrup, lege og feltarbeider i Leger uten grenser.
Han er i løpende kontakt med legene som jobber med å redde liv i Gaza.
– Etter mandagens bombing av flyktningleiren Al Jabalia behandlet teamet vårt mer enn 50 mennesker på Al Awda-sykehuset. Fem av pasientene var døde da de kom til sykehuset. De andre ble stabilisert av teamet vårt og skrevet ut av sykehuset med håp om å finne et trygt sted nord på Gazastripa, sier Rostrup.
Han ber norske myndigheter gjøre alt de kan for å sikre at Israel lar sårede og syke få tilgang på helsehjelp. Ifølge Verdens helseorganisasjon er 13 helseklinikker på Gaza så langt blitt rammet av israelske angrep.
– Ambulanser kan ikke brukes, fordi de kan bli truffet i luftangrepene. Det må opprettes evakueringskorridorer for å frakte syke. Helseinfrastruktur må være trygge steder for mennesker som trenger behandling, sier Rostrup.
Han minner om at halve befolkningen på Gaza er barn.
– I andre krigssoner hadde befolkningen flyktet, men sivile på Gaza har ingen steder å dra, sier Rostrup.
Rødt reagerer
Også fra Stortinget kommer det forventninger om at regjeringen sier klart ifra til Israel.
– Vi fordømmer angrepene mot sivile i Israel og Gaza på det sterkeste. Anniken Huitfeldt må be sin israelske motpart vise tilbakeholdenhet og stanse en kollektiv avstraffelse av en hardt prøvet sivilbefolkning på Gaza, sier Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson i Rødt.
Norge snakker med Israel
Utenriksdepartementet forteller til Klassekampen at de har kontaktet Israel om situasjonen.
«Norske myndigheter har i dag formidlet til Israel at vi er dypt bekymret for utviklingen i Gaza og situasjonen for sivile palestinere», skriver departementet i en e-post tirsdag.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt utdyper i en e-post til Klassekampen:
«Israel har rett til å forsvare seg mot væpnede angrep. Men alle selvforsvarstiltak må være nødvendige og forholdsmessige, slik folkeretten krever. Sivile må beskyttes. Vi har oppfordret til at angrepene og voldshandlingene stanser umiddelbart, og gisler umiddelbart løslates. Det viktigste framover er å hindre en langvarig krig med enda større konsekvenser for befolkningen på begge sider», skriver Huitfeldt.
Utenriksministeren er tydelig på at sivile har rett på hjelp i krig.
«Vi har registrert rapporter om at Israel skal ha stanset innførsel av drivstoff, vann og varer inn til Gaza, og at også elektrisitetsforsyningen skal ha stoppet opp. Vi har vært klare på at humanitærrettens regler må respekteres, noe som innebærer at sivilbefolkningens grunnleggende behov dekkes og at tilgangen til humanitær hjelp opprettholdes.»