Gro Lillebø har delt denne artikkelen med deg.

Gro Lillebø har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Dårlig omdømme skapes ikke av de som varsler.

Å tørre å si fra

Illustrasjon: Knut Løvås

I forrige uke var jeg heldig å få to modige sykepleiere til bords på en konferansemiddag for ledere i sykepleietjenesten: Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fra Nærøysund i Trøndelag. De to mottok nylig Flaviusprisen, Presseforbundets åpenhetspris, sammen med hjelpepleier Elisabeth Andersson etter å ha deltatt i NRK Brennpunkt-serien «bak lukkede dører».

Serien handler om kritikkverdige forhold i eldreomsorgen og sjokkerte mange da den ble sendt på NRK tidligere i år. På konferansen fortalte Johannessen og Hellesø fra scenen at de ikke så noen annen utvei enn å gå til Arbeidstilsynet og Statsforvalteren etter å ha forsøkt å si fra tjenestevei uten å oppleve å bli hørt. Etter at saken nådde Statsforvalteren, ble den plukket opp av media først Namdalsavisa og deretter NRK. Både i serien og i intervjuer, blant annet med Sykepleien, uttalte daværende kommunalsjef Marit Pedersen at hun satte pris på engasjement, men ikke hadde «sansen for metoden».

Senere har sykepleierne fått tilbakemelding om at de bidrar til å skape dårlig omdømme for helsetjenesten i kommunen. Både Ytringsfrihetskommisjonen og en Fafo-rapport fra et forskningsprosjekt som ble gjort på oppdrag fra Fritt Ord i 2022, viser at det har blitt vanskeligere for offentlig ansatte å ytre seg om forhold på sin egen arbeidsplass. Rapporten forteller at henholdsvis tre av ti og to av ti ledere mener at ansatte ikke bør uttale seg fritt om egne arbeidsvilkår eller faglige saker. Det pekes på at det er grunn til bekymring: Varsling blir mer risikofylt og mindre effektivt. Johannessen og Hellesø forteller at de har fått utallige henvendelser fra andre som jobber i helsetjenesten og som opplever det samme som dem. Det nedslående er at mange sier at de ikke tør å gå videre med saken fordi de er redde for represalier. I stedet gir de opp.

Sykepleiere og annet helsepersonell har ansvar for å ivareta god pasientbehandling. I det ligger også ansvar for å delta i samfunnsdebatten og å si fra når pasientene ikke får den behandling, pleie og omsorg som de har behov for og krav på. Hvis vi ikke blir hørt når vi går til ledelsen og sier fra, er det en plikt og en rett å gå videre. Engasjement til det beste for pasienten er også nedfelt i sykepleiernes yrkesetiske retningslinjer. Det er jobben vår.

Dårlig omdømme skapes ikke av sykepleiere som sier fra. Dårlig omdømme skapes derimot av underfinansiering av helsetjenester og mangelfull støtte til ansatte som tar samfunnsansvaret sitt på alvor. Når ansatte tar sitt samfunnsansvar på alvor, er det ekstra viktig at ledere og politikere applauderer. Klinikkdirektør i Helse Bergen, Brede Aasen, snakket på samme konferanse om «skapende motstand». I denne sammenhengen er det et svært treffende uttrykk for at ansattes ytringer om mangler i helsetjenestene bidrar til utvikling og forbedring. Ledere bør derfor takke alle som sier fra og heller gripe muligheten til å gi bedre pasientbehandling og skape bedre ­arbeidsplasser.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!