Mens eliten daytrader

PÅ SAMME TID, ET ANNET STED: Mens mediene er opptatt med inhabilitet og mulig innsidehandel i toppolitikersjiktet, demonstrerer andre mot et pågående menneskerettsbrudd, skriver Maria Refsland. FOTO: RIKKE LØE HOVDAL

Både Erna Solberg og Anniken Huitfeldt må gå, kanskje burde det være omvalg, vi må ordne opp i denne enorme maktmisbruks- og selvberikelseskulturen. Dette er utrolig viktig å belyse. Alt må fram i lyset og vi må fortsette å presse på i denne saken. Samtidig må vi ikke glemme politikken og hva vi vil! Vi må ikke glemme de andre politiske sakene.

For akkurat nå tar disse rikingenes grådige svik vekk fokuset fra de av oss som har minst. En viktig kontrast til disse sakene om å spekulere i aksjer for å tjene noen ekstra millioner – eller bare fordi, som Sindre Finnes sa i et intervju med Dagens Næringsliv i 2022, «Jeg er glad i å eie litt aksjer» (dette sier han som om det skulle vært «jeg er glad i å lese en god bok om kvelden under teppet i godstolen») – er fattigdomskrisa.

Akkurat nå går den under radaren, fordi politikere som har bidratt til denne krisen, tar over hele mediebildet. Matkøene vokser fortsatt.

En annen sak jeg vil trekke fram, er denne: Utenfor Stortinget har Mihhkal Hætta, 22 år fra Kautokeino, flyttet inn i en lavvu i protest mot det pågående menneskerettighetsbruddet mot samene på Fosen. Høyesterett konkluderte 11. oktober 2021 med at vindkraftkonsesjonene som er gitt på Fosen er ugyldige, men drifta på vindkraftanlegget går fortsatt som normalt. Om litt mindre enn én måned, onsdag 11. oktober 2023 er det to år siden dommen.

Smak litt på den: to år etter at Høyesterett avsa sin konklusjon i Fosen-saken er ingenting gjort. Du kan altså vinne i Høyesterett, men fortsatt tape. Hva sier dette om vår alles rettssikkerhet i Norge? Som Ella Marie Hætta Isaksen ble sitert på 15. september i Vårt Land: «Fosen-dommen er kanskje det vondeste tapet på mange år, fordi det var egentlig en seier. La oss ikke glemme denne saken selv om vi må rulle opp alle fakta i Solberg-saken.»

Den tredje saken jeg vil trekke fram, er at akkurat nå rulles det Naturvernforbundet og Natur og ungdom kaller «Fjordsøksmålet» opp i norsk rettsvesen. De to organisasjonene saksøker staten for tillatelsen den har gitt til dumping av gruveavfall i Førdefjorden. 18. september begynte prosessen i Oslo tingrett, og den skal foregå i ti dager. Et historisk miljøsøksmål der altså, som sannsynligvis vil sette en viktig presedens for pågående saker som Repparfjorden. «Dette kan bli den viktigste miljørettssaken i norsk historie. Hvis vi vinner, vil det blir slutt på at myndighetene med viten og vilje kan tillate forurensning som ødelegger norske fjorder og havområder,» sier leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen. Det er superviktig at vi heller ikke lar denne saken drukne. I forbindelse med søksmålet blir det blant annet fakkeltog. Jeg håper mange stiller opp!

Det er selvfølgelig en million andre saker jeg kunne trukket frem også. Politikken føles ofte som en whack-a-mole der du tror du har funnet en løsning på noe og smeller ned den ene stumpen med en hammer, men så popper det bare to andre opp andre steder.

Dette skjer akkurat nå, og det er tre saker som vil være enormt viktig å vinne, som vil kunne sette presedens for framtidige saker, kanskje også for vår egen selvforståelse og troa på vår styrke som folkebevegelse og politisk kraft.

Det handler om motstand, det handler om undertrykkelse, det handler om å ikke bli gitt muligheten til å leve gode liv, det handler om hva slags samfunn vi vil være, hva slags mennesker vi vil være. Dette må vi huske, og fortsette å kjempe for, samtidig som disse svære politikerskandalene herjer. For hvis vi glemmer dem, er både Høyre og Arbeiderpartiet glade og fornøyde, ettersom de står inne for og er ansvarlig for dem alle.

Debatt