I begynnelsen av juni leverte totalberedskapskommisjonen sin rapport til Justisdepartementet. Leder Harald Sunde mener ekstremværet «Hans» nå aktualiserer konklusjonene fra kommisjonens arbeid.
– Ved siden av krig og sikkerhetspolitikk er det klimaendringene som vil være mest utfordrende i framtida. Vi må være forberedt på både ekstrem hete og uttørking av kloden rundt ekvator og at mennesker der tvinges til å flykte, og ekstremvær med vind og nedbør, slik vi ser nå, sier Sunde.
Beredskap på etterskudd
Arbeidet med klimatilpasning er på etterskudd, og må forsterkes betydelig, mener totalberedskapskommisjonen i sin rapport. Klimatilpasning innebærer å vurdere risiko, planlegge og iverksette tiltak som gjør samfunnet mindre sårbart overfor for eksempel farlig vær.
Kommisjonens rapport er nå ute på høring, med frist i slutten av september. I rapporten pekes det på fire faktorer som vil endre framtida i Norge, og kreve fornyet beredskap: klimaendringer, krig og sikkerhetspolitikk, teknologiske endringer og demografi.
Rapporten gir dagens beredskap overfor klimaendringer strykkarakter. Kommisjonens inntrykk er at samordningen mellom departementene og sektorene er «for svak til å kunne gjennomføre nødvendige forberedelser og tilpasninger i samfunnet til å møte klimaendringene».
Ber om nasjonal plan
– Vi må banke hull i siloene og begynne å snakke sammen på tvers. Å se forskjellige områder som for eksempel samferdsel og helse sammen, der er vi veldig svake, sier Sunde.
Kommisjonen ønsker seg flere grep for å jobbe bedre på tvers, og først og fremst en helhetlig nasjonal handlingsplan for arbeidet med klimatilpasning. «En slik plan må bygge på framskrivinger av klimaendringene der høye alternativer for klimaframskrivningene legges til grunn for konsekvensvurderingene. Å legge til grunn mindre alvorlige scenarioer vil ikke være godt nok i den situasjonen vi står overfor,» skriver de.
Sundes anbefaling er dessuten at staten får en tydeligere koordinerende rolle, gjennom at det opprettes beredskapsråd på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Der skal representanter for staten, næringsliv og frivillige organisasjoner delta. Han sammenligner med dagens Totalforsvarsforum, som på et sentralt nivå driver krisetenkning i sikkerhetspolitisk retning. Han vil også ha en beredskapskoordinator i hver kommune i minimum 50 prosent stilling.
I verste fall …
– Gjør regjeringen nok på dette feltet?
– Nei. Vi peker på at regjeringen nå må vi ta skjea i en annen hånd. Nå må vi akselerere dette arbeidet, sier Sunde.
– Dere skriver at handlingsplanen må baseres på de alvorligste framskrivningene?
– Den må gi et realistisk bilde. Det er klimaendringene som vil endre omgivelsene våre mest, og det er endringer med både våtere villere vær og tørke og endrede forutsetninger for bosetting av mennesker. Derfor må man sentralt utvikle noen scenarioer slik at man definerer ambisjonen nasjonalt, og så må det tilpasses lokalt.
– Hva er de viktigste sårbarhetene?
– Å erkjenne realiteter. De fleste ser at klimaet endrer seg. Da må vi gjøre noe med det. Det viktigste for beredskapsplanleggingen er denne realitetsorienteringen slik at vi ikke skyver noe under teppet. Ganske enkelt: Vi må ta det på alvor, er beskjeden fra Sunde.