Kontrollsak

Torsdag bestemte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité seg for å åpne sak mot regjeringens håndtering av habilitetsspørsmål. Den enstemmige avgjørelsen kommer i kjølvannet av en skandalepreget sommer for regjeringen til Jonas Gahr Støre (Ap). Tonje Brenna (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp) har alle innrømmet brudd på regjerings habilitets­regler. Mens de to sistnevnte har gått av som statsråder, ble Brenna sittende som kunnskapsminister med Støres velsignelse.

Medlemmene i komiteen har en viktig jobb foran seg. Politikerne er avhengige av tillit fra befolkningen. Vi må nok anta at tilliten har blitt svekket den siste tida. Nå skal komiteen vurdere hva regjeringen skulle eller burde ha gjort annerledes. Utfallet av behandlingen er ikke gitt, men det kan ende med et såkalt daddel­vedtak, også kjent som kritikk­vedtak. Trettebergstuen og Moe har allerede måttet gå. Ifølge Arbeider­partiets Frode Jacobsen mener flertallet i komiteen at Brenna har svart godt og utfyllende på spørsmålene fra Stortinget. SV og Rødt har sagt at de freder Brenna. Flere har tatt til orde for at undersøkelsene også bør omfatte Erna Solbergs regjering. Til NRK sier Audun Lysbakken (SV) at det er aktuelt å se på rutinene til både denne og forrige regjering. Det er det all grunn til å gjøre.

Det er likevel verdt å merke seg at komiteen nå har valgt å åpne felles sak, noe som ikke er vanlig. I dagens Klassekampen sier Grunde Almeland (V), som er valgt til saksordfører for kontroll­saken, at de mener det er en naturlig ting å gjøre ettersom det har vært tre saker i denne regjeringen. Det er åpenbart at regjeringsapparatet har ansvar for å veilede statsrådene i habilitetssaker. Samtidig er det viktig å ikke glemme Brenna, Trettebergstuen og Moes individuelle ansvar for å handle etter boka. De har satt sjefen sin i en vanskelig posisjon. Saken har også en politisk brodd. Opposisjonspartiene var først ute med å etterlyse at det skulle opprettes sak. Med en felles sak peker flaske­tuten på Jonas Gahr Støre.

Leder