DebattStudieavgift

Lukkede dører ved norske universiteter

Som ventet har regjeringens innføring av studieavgift for internasjonale studenter ført til dramatiske fall i tallet på søkere fra land utenfor EØS/Sveits. Ved Universitetet i Agder har bare fire slike studenter betalt og takket ja til studieplass, mot 84 året før. Klassekampen skriver 18. juli om Arkitekthøgskolen i Oslo, hvor et studieår nå koster nærmere 400 000 kroner, og det meldes om 80 prosent færre studenter fra utenfor EØS/Sveits. Da avgiften ble innført – til massive protester fra sektoren – kunne regjeringen berolige med at studenter på utvekslingsprogram som Norpart (Partnerskapsprogram for globalt akademisk samarbeid) fortsatt kunne slippe egenbetaling. Norpart-programmet har som overordnet mål å heve utdanningskvalitet ved norske utdanningsinstitusjoner og ved partnerinstitusjonene i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Vi leder selv et slikt samarbeidsprogram med et latinamerikansk universitet, og programmet skiller seg fra de fleste andre akademiske stipendordninger ved å være nesten rene inn- og utvekslingsprogram. Norske studenter reiser ut, studenter fra utvalgte partnerland reiser inn, alt basert på en søknadsprosess hvor miljøene som søker må dokumentere kvalitet og gjensidig tett faglig kontakt.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Usa

Kakikra­tiet

I februar i år skrev jeg et lite notat om hvordan president Trump forsøkte å drive et eget universitet som solgte null kunnskap for massevis av penger – et foretak som ble beskrevet som massiv svindel. Nå er han i gang igjen – det ene eliteuniversitet etter det andre blir nektet midler dersom de ikke slutter å virke som nettopp universitet, men omstiller seg til en salgsbod for Trumps tivoli. Eller er det noe annet vi ser? Er formålet å restituere amerikanske læresteder etter mønster av skolene i Sovjet-unionen, der all formidling av kunnskap var underordnet det sovjetiske systemet? Her ligger det unektelig et paradoks, i og med at Trump hevder å ville feie vekk all åpen og fordekt marxisme på amerikanske universiteter. Men samtidig er det avdekket at den samme Trump har en fortid i det samme Sovjet – der han midt på 1980-tallet fikk dekknavnet Krasnov (den røde). Mange vil hevde at det finnes få klare tanker bak Trumps handlingsmønster. Det kan så være. I så fall må vi kunne karakterisere hans massive angrep på demokratiet med en annen type -krati: Det greske ordet kakistokrati (κακιστοκρατία) betyr «styre av de verste» eller «styre av de minst kvalifiserte».

Teknologi

Ikke fjern den mest effektive måten å stå imot skjermen på. Bevar 2G-nettet!

Afp

Fagfor­bundet går mot sine egne

Fagforbundet vil at LO-kongressen skal endre AFP til en opptjeningsordning (Klassekampen 7. mai). Men ingen vil tape mer på å gå over til en opptjeningsordning enn ansatte i offentlig sektor. Fellesutredningen fra LO og NHO fra 2021 sier at du må ha 41 år i en AFP-bedrift for å få full AFP. Før du fyller 62 år. Utredningen viser at det rammer offentlig ansatte aller hardest.