Kronikk

Kloke hender kan ikke digitaliseres

Digitaliseringsiveren er i ferd med å gjøre den tause kunnskapen utrydningstruet.

PRAKTISK LÆRING: Her Jon Anders Fløistad, lærling på et treskjæringsverksted på Fornebu, som jobber med fylling til en skapdør i stilarten akantus barokk. FOTO: SIV DOLMENPRAKTISK LÆRING: Her Jon Anders Fløistad, lærling på et treskjæringsverksted på Fornebu, som jobber med fylling til en skapdør i stilarten akantus barokk. FOTO: SIV DOLMEN

Har du tenkt over hvorfor maten din trolig ikke smaker som Jamie Olivers retter? Selv om du fulgte oppskriftene hans? Svaret er at stjernekokkers viten ikke lar seg overføre til andre via bøker eller video. Mye av den kan nemlig verken fanges eller nedfelles skriftlig og kalles derfor taus kunnskap.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Regje­ringen vil at norske bønder produserer mer kli­mavenn­lig mat. Samtidig gjør klima­end­rin­gene jobben deres stadig vanske­li­gere.

I Norge støtter to poten­si­elle regje­rings­par­tier alt Israel gjør. Nå må vi mobilisere mot mørkemanns­kreftene som støtter folke­mor­det på pale­sti­nerne.

Bjørn Vassnes har kanskje rett i frykten for at tekno­lo­gien vil forårsake sivi­li­sa­sjonens kollaps. Men han forstår seg ikke på hvordan kognisjon fungerer.