Kringla heimsinsBibliotek

Genius loci – stedets ånd

Nasjonalbiblioteket rommer vår nasjonale hukommelse. Det er på tide at bygget gis tilbake til fellesskapet.

DET SOM GIKK TAPT: Under Solberg-regjeringen ble Nasjonalbibliotekets monumentale bygning i Oslo solgt til den svenske eiendomsgiganten Castellum. Her er det på vår alles vegne gjort en særdeles dårlig transaksjon, skriver Gro Steinsland. Foto: Tom Henning BratlieDET SOM GIKK TAPT: Under Solberg-regjeringen ble Nasjonalbibliotekets monumentale bygning i Oslo solgt til den svenske eiendomsgiganten Castellum. Her er det på vår alles vegne gjort en særdeles dårlig transaksjon, skriver Gro Steinsland. Foto: Tom Henning Bratlie

Det var arkitekten Christian Nordberg-Schultz som aktualiserte antikkens motto genius loci , «stedets ånd», om dybdeopplevelsen av et sted lastet med kollektiv historie og mening. Enkelte steder ligger som glødelamper i landets geografi og kulturhistorie og har en egen virkning og tiltrekningskraft. Det fins steder og bygninger som må bevares for fellesskapet fordi de rommer folkets kollektive hukommelse og samtidig er arsenal for fremtidig skaperkraft. Dette gir dem en særegen genius loci.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kringla heimsins

Hvilke prinsipper prøvde kong Magnus å utfordre?

Var det norske samfunnet på 1200-tallet et samfunn på randen av sam­men­brudd, som trengte en sterk konge for å fungere?

Helten som var for edel til å se bakholdet komme.