– Russerne prøver å omringe oss, sier soldat Alex Mamalyha i Bakhmut. Slaget om byen blir stadig vanskeligere for Ukraina.

Blør og dør for Bakhmut

KOSTER BLOD: Ved et feltsykehus utafor Bakhmut tar leger imot ukrainske soldater som har blitt såret i kampen om byen. Her fra 26. februar.

Øst i Ukraina har blodbadet i lille Bakhmut rast i månedsvis. Ifølge president Volodymyr Zelenskyj blir situasjonen stadig vanskeligere.

Den ukrainske soldaten Alex Mamalyha har selv vært inne i den ukrainske byen flere ganger denne uka.

«Kampene er harde. Russerne prøver å presse seg gjennom for å kutte våre forsyningslinjer», skriver han i en melding til Klassekampen.

«Her om dagen bombet de byen temmelig hardt mens vår enhet var der. Det virket som om de bombet kvartal for kvartal», skriver han.

«Mer og mer vanskelig»

I oktober i fjor traff Klassekampen Mamalyha i Lviv, helt vest i Ukraina. 35-åringen er egentlig markedsdirektør for den ukrainske fotballklubben Sjakhtar Donetsk.

Men da krigen brøt ut, meldte han seg raskt inn det ukrainske territorialforsvaret. I månedsvis gikk han og ventet på innkallingen.Da den kom, litt tidligere i år, ble Mamalyhas nye adresse i byen som mye av krigens oppmerksomhet har vært rettet mot de siden i fjor høst: Bakhmut, i Donetsk fylke.

Det skjedde samtidig som russerne har satt byen under et konstant angrep og ofret tusenvis av russiske infanterisoldater på skyttergravs-slagmarka.

Men også ukrainerne har lidd store tap. President Volodymyr Zelenskyj har satset mye på å beholde byen. Men nylig sa han at situasjonen i Bakhmut blir «mer og mer vanskelig».

De siste ukene har Russland, med nye forsterkninger, erobret flere landsbyer rundt Bakhmut og omringet byen fra tre kanter.

«Ekstremt hardt»

En av Zelenskyjs rådgivere sa denne uka det ikke er umulig at Ukraina til slutt må trekke seg ut. Et slikt behov kan oppstå dersom byen blir helt omringet.

«Om det blir nødvendig, vil de strategisk trekke seg tilbake. Vi kommer ikke til å ofre alle folkene våre bare for ingenting», sa Alexander Rodnyansky til CNN.

Ifølge New York Times sendte Ukraina i går forsterkninger til Bakhmut. Avisa skriver at det er uklart hvorvidt disse styrkene skal brukes som støtte til en ukrainsk tilbaketrekning, eller til et fortsatt forsøk på å forsvare Bakhmut.

Hva tenker Mamalyha om en eventuell tilbaketrekning? Han peker på at russerne prøver å omringe Bakhmut og kutte forsyningslinjene.

«Om de lykkes, gir det lite mening å beholde våre gutter der», skriver han.

Mamalyha understreker at dette er «min egen mening og ikke nødvendigvis sammenfaller med hærens ledelse».

Han og andre nykomlinger tilbringer dagene med en erfaren rekognoseringsenhet for å få et innblikk i hvordan de opererer. Han sender oss en video som viser et utbombet Bakhmut.

«Byen er en spøkelsesby, men russerne bomber den daglig», skriver han.

Når Mamalyha og hans enhets daglige oppdrag er utført, tilbringer de tida sin i tryggere omgivelser utafor byen.

«Men infanteriet vårt er der inne hele tida. Det er ekstremt hardt for dem», sier han.

Veddemål og fotball

I hans egen enhet er moralen fortsatt «høy», skriver han.

«Vi har allerede veddemål om hvem som kommer til å få det første drapet».

Samtidig får han fortsatt fulgt litt fotball, ikke minst klubben han jobber for, Sjakhtar Donetsk.

«En enkel seier», skriver han om da det ukrainske topplaget nylig beseiret franske Rennes og gikk videre i Europaligaen.

Men også for Mamalyha har krigen allerede kostet mye. Han har ikke sett dattera si siden krigen brøt ut.

«Men jeg snakker med henne daglig. Mest sannsynlig får jeg se henne etter krigen», sier han.

Utenriks