Album

Vokser videre

Signe Marie Rustad har laget et album å synke ned i, men er det americana?

I FRONT FOR RUSTAD-LYDEN: Signe Marie selv, opprinnelig fra Elverum. Foto: Marthe Amanda VanneboI FRONT FOR RUSTAD-LYDEN: Signe Marie selv, opprinnelig fra Elverum. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Album

Signe Marie Rustad

Particles of Faith

Die With Your Boots On

Det er tolv år siden Signe Marie Rustad debuterte med det bemerkelsesverdige albumet «Golden Town», plata som med all rett kan sies å ha gitt startskuddet til den nye generasjonen norske americana-artister. Artister som har velbegrunnet selvtillit nok til å se på hele det internasjonale musikkmarkedet som sitt naturlige og selvfølgelige domene. For merk at en stor flokk av disse artistene var i London i slutten av januar og spilte showcase-konserter på den årlige sjanger-bransjefestivalen UK Americana Music Week.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Album

Ale Hop & Titi Bakorta

Mapam­ba­zuko

«Una Cumbia en Kinshasa» heter åpningskuttet, og det er en presis nok beskrivelse. For stadig flere av disse utgivelsene fra Uganda-baserte Nyege Nyege er nær sagt umulige å definere, annet enn som kanskje «world fusion». Her møter i hvert fall peruanske Ale Hop (Alejandra Cárdenas) den kongolesiske gitaristen Titi Bakorta på en instrumentalskive som holder det svimlende trøkket oppe nesten hele veien. De afro-latinske, psykedeliske rytmene har en pulserende gyng som bare overgås av Bakortas elektriske gitarlinjer – fletta rundt hverandre som i den skjønneste soukous. «Bonne Année» – godt nytt år – er tittelen på høydepunktet. Og oui, den gir håp.

James Brandon Lewis Trio

Apple Cores

James Brandon Lewis spiller saksofon som om han rapper.

Squid

Coward

Squid forer oss med fengende kunstrock inspirert av en kannibalistisk dystopi.