Kunst

Retrospektiv fra framtida

For halvannet tiår siden fremsto Arne Ekelands verk daterte. På K.U.K i Trondheim vibrerer de i et her og nå.

KALEIDOSKOPISK: Bildene Arne Ekeland malte på 1970-tallet, preges av en tyrannisk streng fargeskala: rosa, lilla og industrielt gråblå. Det er drastiske bevegelser i dem, som var de øyeblikksbilder av en nådeløs naturkatastrofe som river opp alt på sin vei. BEGGE FOTO: DAG ASLE LANGØKALEIDOSKOPISK: Bildene Arne Ekeland malte på 1970-tallet, preges av en tyrannisk streng fargeskala: rosa, lilla og industrielt gråblå. Det er drastiske bevegelser i dem, som var de øyeblikksbilder av en nådeløs naturkatastrofe som river opp alt på sin vei. BEGGE FOTO: DAG ASLE LANGØ

Arne Ekeland

Kjøpmannsgata Ung Kunst, ­Trondheim

Står til 26. februar.

Arne Ekelands kunstnerskap er kunsthistorie, og har vært det en god stund allerede. I verk laget fra 1936 fram til kunstnerens død kjenner man fort lukta av forrige århundre og kan mimre over konsekvensene av modernismen: Ismene dugger tett på ruta her. Men det står som kjent ikke i veien for samtidig relevans, og det er tydelig at grepene hans er blitt kanalisert inn i verkene til blant annet Håkon Bleken og Sverre Bjertnes. Men namedropping gir ingen mening her, for nedslagsfeltet til Ekeland er nemlig litt som Edvard Munchs: Alle aktive norske bildekunstnere – i hvert fall de som maler – har et forhold til dem begge, med mindre de med vilje lever svært isolert, har fasttelefon, og aldri har lært seg å lese. Vi har i så fall heller aldri hørt om dem (men det betyr ikke at de ikke finnes).

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kunst

Kunst

Livsblod

«Livsblod» presenterer en velkjent Munch i en ny, givende ramme.

Kunst

Insider art

Fra tagging til landskap via Donald Duck – med skarpe glimt av faktisk genialitet.

Kunst

Reagerer på «beskje­dent» budsjett til minnes­merke

Utøykaia endte opp med en prislapp på nesten 700 millioner. Det nye minnestedet for 25. juni-­terroren skal bare koste fem millioner kroner.