Tidligere redaktør for The Intercept Brasil bidro til Lula da Silvas comeback i politikken:

Reinvasket valgvinneren

I EKSIL: Den undersøkende journalisten Leandro Demori måtte forlate Brasil etter trusler fra Bolsonaro-tilhengere. Etter at Lula vant søndagens presidentvalg, håper han å kunne reise hjem for å gjenoppta gravearbeidet. Her er Demori på Holbergs plass i Oslo. Aleksandra Hanna Pestka

UTSATT: Leandro Demori ble truet på livet da han avslørte feil i rettssaken mot Lula da Silva. Nå ser han fram mot bedre tider i Brasil.

Han ser fortsatt på sommeren 2019 som uvirkelig. Da publiserte nyhetsnettstedet han var ansvarlig redaktør for, The Intercept Brasil, lekkasjer fra korrupsjonssaken mot Luiz Inácio Lula da Silva. Kort tid etter ble de verdenskjente.

Alle TV-sendinger, avissaker og innlegg på sosiale medier handlet om The Intercept Brasil. «Vaza Jato» ble lekkasjene kalt.

– Vi skjønte da at vi hadde klart å få til en historisk endring. Lula ville bli frikjent, sier Leandro Demori når Klassekampen møter ham i Oslo.

Lekkasjene bidro til at Lula kunne vende tilbake til politikken – og at han søndag kveld kunne vinne over Brasils sittende president, høyrepopulisten Jair Bolsonaro.

Demori håper Lulas seier kan føre til bedre tider for undersøkende journalistikk i hjemlandet.

«Operasjon bilvask»

En bølge av lettelse skyllet over Demori da valgresultatene var klare.

– Fire nye år med Bolsonaro ville ha vært katastrofalt for landet: mer våpensalg, drap, rasisme og hatretorikk.

Sistnevnte har Demori vært ekstra utsatt for de siste årene, ikke minst fordi han sto bak Vaza Jato.

Det begynte i 2018, da det var presidentvalg i Brasil. Tidligere president Lula, og også den gangen presidentkandidat, ble dømt til tolv års fengsel. Han var tiltalt for å ha tatt imot en kostbar leilighet fra et entreprenørselskap som ville sikre seg kontrakter på statlige byggeprosjekter. Lula benektet anklagene.

Etterforskningen av Lula var del av den gigantiske korrupsjonssaken i Brasil som fikk kodenavnet «Operasjon bilvask», «Lava Jato» på portugisisk.

Flere bedriftsledere og andre politikere, blant annet fra Lulas Arbeiderparti (PT), ble også blitt dømt.

Demori og kollegene stusset over tidspunktet for fengslingen: like før presidentvalget, der Lula lå an til å vinne over Bolsonaro.

Bilvask-lekkasjene

Så fikk The Intercept Brasil et tips fra en troverdig kilde. Ved å hacke den krypterte meldingstjenesten Telegram fikk de tilgang til private samtaler mellom to sentrale personer i korrupsjonssaken mot Lula: daværende dommer Sergio Moro, som dømte Lula til fengsel, og aktor Deltan Dallagoni.

– De var partnere i et stort prosjekt om å fengsle Lula før valget, sier Demori.

Han utdyper:

– Samtalene inneholdt bevis for at Moro, som seinere ble justisminister i Bolsonaros regjering, kom med instruksjoner til Dallagoni og hjalp til med å bygge opp saken mot Lula. Dette understreket det politiske motivet for å få Lula av banen.

Navnet på avsløringene – «Vaza Jato» – betyr «bilvask-lekkasjer» på portugisisk.

– ‘Bilvask’ var hovedoperasjonen som førte til at Lula ble fengslet, og som gjorde at Bolsonaro ble valgt til president i 2018. Men vi avdekket at Moro og Dallagoni bare brukte makt for å få mer makt, de hadde ingen bevis mot Lula, sier Delomi.

The Intercept Brasil, da et lite nyhetsnettsted med base i Rio de Janeiro, ble internasjonalt kjent på rekordtid etter å ha publisert de første sakene.

– Innboksene mine på sosiale medier var så fulle at appene krasjet, forteller Demori.

Intercept-teamet, med journalist Glenn Greenwald i spissen, hadde jobbet intenst med saken siden april 2019 og publiserte de første sakene i juni samme år.

Det var lange dager og netter uten søvn. I løpet av halvannet år publiserte de over 100 saker.

Møtte Lula og fikk takk

Samme år, i 2019, ble Lula frikjent og sluppet ut av fengsel. Da ringte han Demori.

– Han ville at vi skulle møtes, slik at han kunne takke meg og gi meg en klem. Det var spesielt. Vi har fått flere personer ut av fengsel tidligere, som har blitt dømt på feil grunnlag, men få har takket meg personlig.

Først i fjor erklærte høyesterett i Brasil at Sergio Moro ikke var nøytral i saken mot Lula og ble dømt for det.

Moro nekter for å ha gjort noe galt. Av Bolsonaros tilhengere blir han fortsatt sett på som en helt i kampen mot korrupsjon.

Fiender av fedrelandet

Klassekampen møter Demori på hotellet Scandic Holberg i Oslo. I dag jobber han selvstendig. Denne uka er han i Norge for å holde foredrag på Oslomet – storbyuniversitetet om angrep på pressa. Det har han selv erfaringer med.

På Twitter har Demori blitt anklaget for å beskytte pedofile med artiklene han skrev.

I tillegg spredte tilhengere av Bolsonaro falske nyheter og manipulerte Twitter-meldinger under hans navn.

Demori har jobbet med valg siden 1996, men aldri opplevd lignende.

– Det var første gang jeg ble redd for å være journalist, sier han.

Dette har vært en bevisst strategi fra Bolsonaro-klanen helt siden 2018, tror Demori.

– De visste allerede da at pressa ville bli et problem for dem.

Han forklarer at Bolsonaro- teamet har hatt en målrettet strategi på sosiale medier, en slags hybrid krigføring, for å skape forvirring og tvil rundt pressas arbeid. De framstiller dem som fiender av fedrelandet.

– Det er en forferdelig følelse å stå midt oppi slikt, samtidig som hatretorikken øker i intensitet og hyppighet mot journalisters arbeid, sier Demori.

De retoriske angrepene ble tøffere og jobben farligere for hvert år. Selv med væpnede livvakter så Demori til slutt ingen annen mulighet enn å forlate Brasil.

– Jeg har dekket mange valgkamper, men den i 2018 var den verste noensinne. Jeg ville ikke bli i landet i år for denne, sier han.

Håper på hjemreise

Demori og kona har de siste månedene bodd i Veneto i Italia. Men med Lula som president håper de å kunne reise tilbake på nyåret.

Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det fortsatt ikke kjent hvordan Bolsonaro vil reagere på valgnederlaget søndag.

Demori tror at han vurderer mulighetene sine, for eksempel om han kan mobilisere til større opptøyer i gatene.

Han tror ikke at man har sett det siste av høyrepopulisten Bolsonaro – eller at ytre høyre-bevegelsen i Brasil forsvinner.

Dessuten må Lula trolig også gå for en mer sentrum-høyre-politikk med en såpass brei regjering og en mer konservativ kongress.

Demoris håp er likevel å kunne fortsette å drive med undersøkende journalistikk og granske politikeres handlinger i hjemlandet – uten å bli truet på livet.

Utenriks