Gryr i norden

Quiet quitting

Er den nye trenden et tegn på stille resignasjon eller organisert motstand?

På Tiktok trender nå konseptet quiet quitting, eller: å legge fra seg jobben når man er ferdig for dagen. Dette begrepet har oppstått i det amerikanske arbeidslivet hvor maktbalansen mellom arbeidstakere og arbeidsgiverne er en helt annen enn i Norge. Det resonnerer likevel hos unge i Norge hvor arbeidslivet er velorganisert. I en NRK-sak fra tidligere i høst kunne vi lese om Marte som oppfordrer flere til å tenke som henne – sette grenser for hvor langt en skal strekke seg for å tilfredsstille sjefen sin.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Gryr i norden

Absurde forhold

Den 3. mars ble et viktig dokument overlevert til den svenske regjeringen. En ekspertgruppe foreslo lovendringer for å motvirke undertrykkelse av arbeidsinnvandrere. Nå gjenstår det å se hva regjeringen vil bestemme seg for. Arbeidslivskriminalitet er et ord vi ofte har hørt i den politiske debatten i Sverige de siste årene. Kriminaliteten består nesten utelukkende i at bedrifter bryter ulike lover og regler i forbindelse med utbytting av arbeidsinnvandrere. Ordet er dermed en slags eufemisme for undertrykkelse av arbeidere. Omfanget av undertrykkelsen er så stort at myndighetene har sett seg nødt til å handle.

Å stå i stormen

Hun var i 20-årene, og var innlagt på sykehus fordi hun hadde skadet seg selv. Jeg var 32 og hadde ansvar for å observere henne noen timer på postoperativ avdeling etter operasjonen hun deretter måtte gjennom. Hun var urolig og hadde åpenbart vondt. Jeg hadde tid, så jeg satte meg på en stol ved siden av sengen hennes. Jeg sa at jeg så at hun hadde det ubehagelig. «Jeg kan hente smertestillende til deg», sa jeg. «Er det noe annet du trenger? Jeg kan sitte her en stund hvis du vil.» Før jeg rakk å reise meg for å hente medisiner reiste hun seg halvveis opp i senga og strakte armene mot meg.

Generasjon Z

Hvis en leser næringslivspressen kan det virke som generasjon Z er håpløse arbeidstakere. De slutter i jobben om den ikke passer med livet deres, er selvsentrerte og presterer minimalt. Men er det egentlig den skjermavhengige, narsissistiske ungdomsgenerasjonen som er problemet, eller er det heller slik store deler av arbeidsmarkedet har blitt meningsløst, fylt av det den amerikanske antropologen David Graeber kalte «bullshit jobs»? I et samfunn der breie lag av ungdommene ikke kan se frem til å få seg en godt betalt, meningsfylt jobb, velger mange unge menn individuelle løsninger som vei ut av en stadig mer usikker fremtid. De setter i gang strenge dietter og treningsregimer, isbader og sover med teip foran munnen for å «optimalisere» seg selv. De investerer i kryptovaluta og andre tvilsomme finanssystemer for å kunne bli sin egen sjef. Med en skrudd, algoritmestyrt logikk virker veien kort fra treningsvideoer på Tiktok til politisk (høyre)radikalisering. Heller enn bare en reaksjon på feminisme og minoriteters rettighetskamp, handler høyredreiningen av unge menn også om en nedvurdering av deres ferdigheter. Ytre høyre er på fremmarsj i USA og Europa. Unge menn ser ut til å være en del av problemet for venstresiden, også her i Norge.