Kronikk

Reali­tets­prin­sippet

Bør Norge legge press på ukrainerne til å overgi seg? Alternativet til motstand er ren ønsketenkning.

KRIGENS SORG OG RASERI: En kvinne i sorg under begravelsen av tre soldater 14. mai: Melnyk Andriy, Shufryn Andriy og Ankratov Oleksandra. © FOTO: EMILIO MORENATTI, AP/NTB Emilio MorenattiKRIGENS SORG OG RASERI: En kvinne i sorg under begravelsen av tre soldater 14. mai: Melnyk Andriy, Shufryn Andriy og Ankratov Oleksandra. © FOTO: EMILIO MORENATTI, AP/NTB Emilio Morenatti

Psykoanalytikere hevder at mennesker må lære seg å leve med et realitetsprinsipp: Vi må innse at en umiddelbar tilfredsstillelse av impulsene våre vanligvis ikke er den beste strategien. Vi er ikke universets sentrum, verden ble ikke skapt for å tjene oss. Dette er en sannhet det kan være vanskelig å akseptere. Mange strever med denne erkjennelsen resten av livet, og kan ende med å skade seg selv og andre på grunn av det. Jeg strever også med det, skal jeg være ærlig. Hvor mye bedre hadde ikke ting vært hvis du bare kunne ønske deg noe – og vips, så blir alt som du vil? Krig, sult, lidelse – alt slutter hvis du bare ønsker det. En fristende tanke!

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Regje­ringen vil at norske bønder produserer mer kli­mavenn­lig mat. Samtidig gjør klima­end­rin­gene jobben deres stadig vanske­li­gere.

I Norge støtter to poten­si­elle regje­rings­par­tier alt Israel gjør. Nå må vi mobilisere mot mørkemanns­kreftene som støtter folke­mor­det på pale­sti­nerne.

Bjørn Vassnes har kanskje rett i frykten for at tekno­lo­gien vil forårsake sivi­li­sa­sjonens kollaps. Men han forstår seg ikke på hvordan kognisjon fungerer.