Gryr i norden

Det ikke over

Samfunnet har gått tilbake til normalen. Det har ikke helsevesenet.

HERJER FORTSATT: Korona-viruset. HERJER FORTSATT: Korona-viruset.

Så var det min tur til å få korona. Tidlig i februar testet jeg positivt. Det var som å ha en rar influensa, uten feber. Tom for krefter og like svimmel og kvalm som man blir av å legge seg på stigende alkoholrus, ble jeg sykmeldt. Fire uker senere er det fortsatt litt som influensa. Sakte blir det bedre, men jeg må bare si det: Covid-19 er en drittsykdom.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Gryr i norden

Den nordiske utopien

På Nasjonalmuseet blir publikum introdusert for bålkaffe, nordiske keramikk og urnordiske fermenteringsteknikker. Bakgrunnen for utstillingen er at det i fjor var 20 år siden gastronomer og politikere møttes i København for å diskutere fremtiden til det nordiske kjøkkenet. Resultatet ble det nynordiske manifestet: Et manifest for et nytt nordisk kjøkken med ti målsettinger som skulle forandre ikke bare kjøkkenet her hjemme, men restaurantscenen i Europa så vel som USA. Punkt en i manifestet er: «Å uttrykke den renhet, friskhet, enkelthet og etikk som vi gjerne vil forbinde med vår region». Vektleggingen av nordiske råvarer og teknikker ble viktig. Sitronene fra Sicilia ble erstattet med gjøkesyre, rømmegrøt fikk sin renessanse som festmat. TV-kokk Andreas Viestad har sagt at det nynordiske kjøkkenet var «matrevolusjonen som spiste seg selv». Slik alle motkulturer står i fare for å bli spist opp av hovedstrømmen og kommersialisert, var det også tilfellet med det nynordiske kjøkkenet.

Prosent­omsorg

Siden valgkampen i 2023 har Høyre lovet at de ikke har som mål å svekke ansattes lønns- og pensjonsvilkår, at det ikke lenger handler om å spare penger, men å tilføre eldreomsorgen «innovasjon og kvalitet». Løfter om økt tjenestekvalitet selger bedre enn lønnsdumping og pensjonsran. I mai offentliggjorde byrådet i Bergen hvilke to sykehjem som skal konkurranseutsettes. Arna Helseheim og Kalfaret sykehjem skåret dårligst på indikatorene som en arbeidsgruppe i Bergen kommune hadde satt opp. Arbeidsgruppen besto av tre kommunale seksjonssjefer, en etatsdirektør, et hovedverneombud, samt hovedtillitsvalgt fra Norsk Sykepleierforbund. Arbeidsgruppens kriterier fordeler seg på tre felt: økonomi, HR og kvalitet. Jeg forstår og respekterer at administrasjonen må følge opp politiske vedtak, men metoden arbeidsgruppen bruker handler jo her ikke om å måle tjenestekvalitet. Det som måles er nok heller i hvilken grad Bergen kommune som ansvarlig arbeidsgiver har lykkes.

Svensk kaosvalg

Med nesten et år igjen til valget i Sverige er det omveltninger i LO-medlemmenes partisympatier. Socialdemokraterna har stormet fram til 44,8 prosent blant LO-medlemmene. Samtidig ligger Sverigedemokraterna (Sverigedemokraterna), som for bare få år siden mente de kunne konkurrere om tittelen «arbeidernes parti», på 25,9 prosent. Årsaken, mener mange, er Sverigedemokraternas støtte til den borgerlige regjeringens nedskjæringer, samtidig som partiet ikke har klart å kanalisere hatet mot innvandrere like effektivt som tidligere. Men også oppslutningen om de to liberale sentrumspartiene har kollapset blant LO-medlemmene. Det ene av dem, Centern, har lenge framstilt LO-forbundene som en stor trussel. Dette ble nylig bekreftet da Centern utnevnte den tidligere direktøren i arbeidsgiverorganisasjonen Almega til ny partileder.